Премиерът Кирил Петков посочи, че е оптимист по отношение на вота на недоверие. Коментара той направи в кулоарите на парламента преди началото на дебатите.

Министър-председателят заяви, че „хората отвън” го карат да има такъв оптимизъм. А това дали кабинетът ще успее да събере нужната подкрепа, според премиера, зависело от депутатите.

Тази сутрин привърженици на ВМРО, начело с евродепутата Ангел Джамбазки, са блокираха пространството пред жилището на премиера, което се намира в центъра на София.

Обсъжданиеята за вот на недоверие към правителството  започнаха. Мотивът - провал във финансово-икономическата политика.

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии: "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес.Към момента гласовете в парламента за вота на недоверие са 125, което е достатъчно правителството да падне. 115 са гласовете в подкрепа на кабинета "Петков" заедно с отцепилите се депутати от ИТН, 6 гласа не достигат засега, за да се обърне вотът

При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ, а при неуспех и от тяхна страна, президентът връчва трети мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание.

В случай, че и тези процедури не успеят да излъчат кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва дата за предсрочни избори. 

Дебатът по вота на недоверие започна НА ЖИВО

Блокираха дома на премиера Кирил Петков ВИДЕО