Световната ни шампионка по шах Антоанета Стефанова ще се поразходи в 9 часа до Президентството, за да се види с Румен Радев, за да и дадат да подържи папката с мандата на "Има такъв народ" за малко и да я върне на държавния глава – поне такива бяха анонсите на лидера й в болнични Слави Трифонов.

Той едва ли ще дойде на "Дондуков" №2, но неговите хора ще се отбият до сградата, за да видят отблизо церемонията, чакана с дни наред, но както и шоуменът написа във Facebook – мандатът ще бъде върнат: "Веднага. На секундата!"

Антоанета Стефанова е кандидатът на Слави. Връща мандата!

Това според Трифонов не е бягане от отговорност, защото ако от "Има такъв народ" направят правителство, те ще станат зависими от партиите, които ще го подкрепят.

Слави се появи! Обясни поведението и решенията си НА ЖИВО

Така партията шах на световната ни шампионка ще е кратка – скоростен мат, макар президентът да обяви, че му се иска да поиграе още малко, за да има работещ кабинет.

Какво казва чл. 99 от Конституцията  на България за т.нар. въртележка за съставяне на правителство?

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание. Срокът е най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното Народно събрание.

В момента сме в края на ал.2, след като се видя, че ГЕРБ иска, но не може, а "Има такъв народ" може, но не иска да състави правителство.

Сега президентът Румен Радев ще има нов 7-дневен срок, за да посочи една от останалите парламентарни сили за третия мандат - БСП, ДПС, "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън!".

След мат хода на Слави, партиите в пат! Къде отива третият мандат?

Нинова се гласи за третия мандат: Ние ще изчакаме, изпитание ще е!

Задава се нов кръг на политически преговори в Страстната Христова седмица, когато хората са настроени за почивка, а не за политически драми, даже вече проточили се в три части.

Анализатори и политолози предвиждат от дни, че правителство с третия мандат в този парламент е малко вероятно да се случи  и по-скоро ще вървим към нови избори, вероятно юли, може би и август – отново отпускарски.

13 мандата от чужбина. Как ще гласуват сънародниците ни при предсрочен вот?

Все пак, каква е историята на "третия мандат" през последните 30 години?

Този конституционен механизъм е създавал правителства 2 пъти. Първият път - през 1992 г. През 1991 г. е избран парламент, в който влизат СДС, БСП и ДПС (в този ред). Съставен е кабинетът на Филип Димитров с мандата на СДС. Той пада година по-късно. Тогава идва правителството на Любен Беров с третия мандат - на ДПС.

А след изборите на 25 юни 2005 г. в парламента влизат БСП, НДСВ, ДПС, Атака, Синята коалиция, ДСБ и БНС (в този ред). Правителството на Сергей Станишев - кабинетът на тройната коалиция БСП - НДСВ - ДПС - се ражда с третия мандат, реализиран отново от ДПС.

Дали третият мандат сега ще е успешен, зависи от това кой го приеме и осъществи. Засега БСП ту пристъпя към него, ту се отдръпва, ДПС запазват мълчание, но неведнъж обявиха, че са за правителство на партиите на протеста. "Демократична България" сякаш аха да го вземат, но по-скоро не, а "Изправи се! Мутри вън!" вече широко прокламираха готовността си – даже проектоминистри подбират.