БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждат бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи.

На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

„Не говорихме за мнозинства. Говорихме за това ако все пак не се стигне до съставяне на мнозинство, как да се направи бюджетът. Всички кризи искат мерки, а обезпечеността на мерките е с дефицити. Всички си казаха мнението, но нямаме общо решение”, каза след срещата Йордан Цонев от ДПС, предаде Нова.

Калина Константинова от „Продължаваме Промяната” също коментира разговорите. Тя заяви, че не е имало разговор за съставяне на кабинет. Темите са били свързани единствено с бюджета на страната, мерки за подкрепа на бизнеса и домакинствата. „Ние изложихме всички 16 мерки, които имахме. Не сме влизали в конкретика за суми и рамки, по-скоро посочихме посоката, в която ще вървим”, обяви тя.

„Общото мнение на четирите парламентарни групи е, че предстоящата зима и следващата година ще бъдат много по-тежки, отколкото тази година”, каза на излизане от срещата бившия финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. По думите му в толкова тежко финансово състояние страната ни не е била от 1997-а година насам. „Не постигнахме съгласие по всички мерки, които предложиха отделните парламентарни групи”, каза още Ананиев. Предложението, около което всички партии са се обединили, е да извикат в петък финансовия министър, който да обясни на парламента какво е финансовото състояние на държавата. Делян Добрев увери, че компенсациите за таван на цената на тока от 250 лв. ще продължат и през 2023 г. По думите му през следващата година страната ни ще е в рецесия. „Правителство няма, бюджет няма. Двете леви партии на срещата искаха харчене”, обобщи избраният за депутат от ГЕРБ-СДС.

„Предложихме мерки за надграждане – подкрепа за семействата, таван на цените, две тарифи, увеличаване на минималната работнаа заплата, преизчисляване на пенсии. Останахме отворени за следваща подобна среща, след като изслушаме служебния министър на финансите”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й всички участници в срещата са говорили много спокойно.

Нинова разкри още, че ПГ на БСП също ще издигне кандидатура за председател на НС.