Депутатите решиха съдбата на кабинета "Петков", след като във вторник се проведоха дебатите по мотивите за вота на недоверие. Правителството не издържа вота на недоверие и падна.

Кабинетът падна! НА ЖИВО

Ето и първите коментари в кулоарите на парламента:

Христо Петров, депутатът от ПП: 

“Съжалявам, че не застанах по-рано срещу тази сган. Но по-добре късно, отколкото никога”. Това каза депутатът от ПП Христо Петров след вота на недоверие. Той каза, че резултатът от вота на недоверие не е бил изненадващ за него.

“Не вярвам някой да е очаквал нещо друго”, каза Петров. 

“Не съм влязъл тук за сметки. Вероятно не съм сметнал много неща. Въпросът е накрая да излезе сметката”, заяви още той и каза, че все още не знае дали отново би се кандидатирал при следващи избори. 

“Парламентът продължава своята работа”, категоричен бе Петров. 

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов 

"Единственото нещо, за което сме готови, е да продължим да работим за сериозната трансформация на страната. Ако в крайна сметка се стигне до избори - готови сме затова", подчерта той. Иванов обясни, че отговорността ще бъде изцяло в коалицията.

Гласувах против, не защото лидерите на "Продължаваме промяната" ми наредиха, а защото съм служител на народа и моите причини са съвсем прости, нормални и човешки: надеждата в очите на протестиращите, желанието за нормалност, думите на хората отвън, хората, за които аз работя - думи, които аз чувствам като завет: "омръзна ни цял живот да протестираме.

Тези не трябва да пипат власт - моля ви, не се предавайте, разчитаме на вас, мафията - вън, трябваше да му дръпнете вратовръзката по-силно, предстоят по-хубави времена.

Промяната вече е започнала не с хората в парламента, а с тези извън него - те поискаха промяната и те ще бъдат гаранта това да се случи, независимо от всичко, защото техният глас е прекалено силен, за да бъде заглушен дори от тази трибуна. Продължаваме промяната с българския народ - заедно". Това заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев в обяснението си за отрицателен вот.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов също коментира падането на кабинета "Петков".

"Представете си какво дъно удари това правителство, за да ни принуди да направим това нещо при положение, че бяхме коалиционни партньори", подчерта той. "Прогони ни, защото ние бяхме прогонени от тази коалиция", каза Йорданов.

Корнелия Нинова:

„Събра се една безпринципна коалиция, която свали това правителството, защото видяха, че промяната започна”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя каза, че ще продължат с поведението си от последните 6 години, като те са изпитали цялото жило на този модел на управление и един вот на недоверие няма да ги спре.

„Преди да се раздават мандати, призовавам всички депутати да се стегнат и да приемат актуализацията на бюджета, защото ако не се приеме пенсионерите няма да получат увеличение, нито майките с деца данъчните облекчения”, заяви Нинова.

Костадин Костадинов:

Този парламент донесе само срам и позор за българската демокрация. Колкото по-скоро бъде изпратен в историята, толкова по-добре за България. Това каза председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов след гласуването на вота на недоверие в парламента. По отношение на думите на Кирил Петков към него, Костадинов заяви:

„Човек обикновено казва това, което вижда и мисли сам за себе си. В Библията пише, че не бива да съдиш за другите по себе си. Ако той смята, че е ръководен от чужди посланици, нека да не мисли, че при нас е така“.

Правителството е изключително слабо и престъпно към българските национални интереси, допълни той.

Бойко Рашков:

"Около Юда се групираха онези, които крадоха 10-12 години държавата, където намерят като африкански скакалци". Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира гласуването на вота на недоверие, който свали правителството. 

"Няма по-спокоен протест от този днес, от този вчера. Няма случаи като лятото на 2020-а година под колоните на МС", коментира още Рашков.

"МВР може да се ръководи така, че полицаите да не упражняват непозволено сила. Виждате как полицейските органи могат да се отнасят към мирнопротестиращи граждани", каза още вътрешният министър

По думите му и за днес е имало сигнали за планирани провокации, но МВР е взело мерки.