Първото заседание на новото Народно събрание започва точно в 9.00 часа днес - така, както го свика президентът Румен Радев с указ. Прага на парламента ще пристъпят 240 депутати от седем партии и коалиции: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Сачева каза кого ще номинират за председател на НС

По време на първото заседание трябва да бъде избран и шефът на парламента. Вчера цял ден се правеха совалки между различните партии за името му. До късно вечерта нямаше ясна индикация как ще се казва председателят на 48-ото Народно събрание, който народните представители трябва да изберат след полагане на клетвата. 

Стана ясна номинацията на ПП за председател на НС

Засега, освен кандидатът на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, късно в неделя от ПП обявиха, че ще издигнат сваления от председателския пост в 47-ото НС Никола Минчев. Номинация за шефския пост ще има и “Възраждане” - юристът Петър Петров. Председателката на петата политическа сила в парламента Корнелия Нинова изненадващо обяви, че и БСП ще има кандидатура. Така номинациите за председател на 48-ото НС часове преди първия пленарен звънец стават четири.

БСП издига Вигенин за председател на НС

Според конституционалисти изборът на председател на парламента е неразделна част от конституирането му, а именно - свикването на Народното събрание, клетвата на новоизбраните народни представители и изборът на председател. Така че днес задължително ще има нов председател на парламента. След избора на председател се конституират парламентарните групи, а новоизбраният председател предлага заместник-председатели на парламента - по един излъчен от всяка парламентарна група.

В случай, че не се стигне до избор на председател, не могат да се формират дори парламентарни групи. Няма как да бъдат внасяни и приемани законопроекти. Правомощията на председателя на парламента са подробно разписани в член 8 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Шефът на парламента разпределя в комисии законопроектите, удостоверява, упражнява контрол върху издаването на “Държавен вестник” и др.

Има и още един проблем, произтичащ от невъзможността да се избере председател на първото пленарно заседание. Председателстващият доайен няма как да закрие въпросното заседание и да насрочи ново. Според конституционалисти би следвало да се вземе процедурно решение от Народното събрание за продължаване на въпросното първо заседание на следващия ден или за друга, конкретна дата. Практически, парламентът ще бъде в първо заседание, докато избере председател на НС.

Първото заседание на 48-ото Народно събрание трябва да бъде открито от доайена сред новоизбраните депутати, който сега се оказа скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Стана ясно, че през последните два месеца е извършено основно почистване и освежаване на сградата на Народното събрание. Ремонти не са извършвани, но са изпрани килимите, сменени са крушки на полилеите. В последните дни преди първото заседание беше направена и профилактика на системата за гласуване.

Очаквайте подробности!