Народното събрание не успя за четвърти пореден път да избере своя нов председател и се разпусна до утре сутринта. За първи път то не успя да си избере председател в първия си работен ден. Дебатът продължи близо до пет час и нито една парламентарна група не отстъпи от позицията си.

След безпрецедентна политическа, а видно и конституционна криза, депутатите на няколко пъти стартираха процедурата по избор на председател на 48-ото Народно събрание.

И след третия опит за гласуване председател пак не беше избран.

Депутатите изпаднаха в патова ситуация и след часове дебати и процедури, не успяха да изберат председател на 48-ото Народно събрание. В крайна сметка решението беше отложено за утре, четвъртък, в 10 часа.

И на третото гласуване ГЕРБ номинира Росен Желязков, ПП - Никола Минчев, БСП - Кристиан Вигенин, "Възраждане" - Петър Петров, а ДПС - Йордан Цонев.

След третото гласуване Йордан Цонев получи подкрепата на 34 души, против кандидатурата му гласуваха 97 депутати, 102 се въздържаха.

Кристиан Вигенин подкрепиха 28 души, против кандидатурата му гласуваха 35 депутати, 175 се въздържаха.

За Никола Минчев положително гласуваха 73, против бяха 35, въздържаха се 130 души.

Петър Петров подкрепиха 27 души, против кандидатурата му гласуваха 94 депутати, 118 се въздържаха.

Последва балотаж между двамата, събрали най-много гласове, а именно Никола Минчев и Росен Желязков.

Кандидатът на ПП събра одобрението на 97, против гласуваха 42, въздържаха се 100.

Опонентът му от ГЕРБ бе подкрепен от 67, против бяха 87, въздържаха се 85 души.

Почетният председател на парламента Вежди Рашидов се възмути от безплодността на първия парламентарен ден.

„Днес целия ден ви молихме за разум, за смирение, за човешки отношения и да се вземат важните отношения, които касаят българския народ“.

„Току-що получавам СМС от великия актьор Христо Мутафчиев, пита дали сме нормални, че хората с тояги се събират към парламента“, разказа Рашидов.

„Аз мисля, че народът ще измете всички нас и ще се събере на кръла маса като 90-а година, дано не сте забравили!“, предупреди остро той.

В крайна сметка и след този неуспешен председателстващият парламента, най-възрастен народен представител, Вежди Рашидов, разпусна заседанието и прикани депутатите отново на работа в четвъртък от 10 часа.