"Страната не е имала премиер като мен досега. С тези думи Пламен Николов, който днес получи мандата от президента, представи себе си в ефира на "Панорама". „Искам да направя България просветена страна, ще заложа на културата“, заяви още кандидат-премиерът. Той заяви, че няма нищо, от което да се притеснява в своето минало. 

"Имам хуманитарно и бизнес образование. Не е имало такава компилация до сега. Да не слагаме каруцата пред коня. Аз съм все още кандидат за позицията премиер на страната. Ако се наложи и се гласува в парламента този кабинет, тогава ще взема съответното решение как ще продължа от тук нататък", представи себе си и опита си Николов.   

Слави Трифонов: Кандидатурата на Пламен Николов беше избрана преди две седмици

С Трифонов се познаваме от преди вече 3 години, когато беше кастингът за политици. Всичко останало беше в сферата на предположенията. Нещата се случиха по техния резонен начин", допълни той в отговор на това защо до последно за премиер се спрягаше името на адвоката Петър Илиев, но в последния момент кандидатурата му бе изтеглена. 

„Имам над 15 години корпоративен опит у нас и в мултунационален аспект. Всичко е ставало по необходимия начин… През последните десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоритична подготовка, която аз я имам. Много бързо уча, при всички положения зад мен стоят много успешни проекти. Смятам да прелея този бизнес опит в политиката“ , уточни Николов и добави, че според него това , че е непознат за хората, е както позитив, така и има своите недостатъци.

Пламен Николов бе ескортиран от полиция заради протест. Представи петте си приоритета

Кабинетът на ИТН ще бъде представен в конституционния срок. Кога и кой ще има място в този кабинет обаче Николов отказа да коментира.

„През изминалата седмицата имахме кръг от преговори с политически сили от почти целия сектор и на експертно ниво намерихме много допирни точки и с ИБГНЕ, ДБ, БСП“, каза Николов и добави, че партията предпочита да управлява сама.

„Нямаме уговорки с ДПС“, добави Пламен Николов „Отношенията ни с президента са както следва да бъдат с един държавен глава. Нямам информация да има пукнатини“, добави той.

„ При нас всички решения ще се вземат в един демократичен принцип и ще бъдат обсъждани всички варианти в парламентарната група и всички структури на партията. Вероятно има някои събития или някои факти, които заслужават изчегъртване, но това няма да бъде стратегия на правителството и ще търсим консенсус“, отговори кандидат-премиерът на въпроса чрез „изчегъртане“ ли ще управляват България.

Радев връчва мандата на ИТН. Кой ще е кандидат-премиерът? НА ЖИВО

„Ние няма да вдигаме данъци, имаме структурирана финансова система, която искаме да изгради, и искаме да е съчетана с приемственост“, конкретизира той.

Пламен Николов добави, изграждането на COVID болници влиза в плана на ИТН. Той отрече те да са антинастроени към вируса и каза , че каквото е необходимо, за да бъдат защитени гражданите, ще го направи