Лидерът на "Има такъв народ" обяви, че ще вземе мандата и ще състави правителство с приоритети, които министрите му трябва да се ангажирата, а и да изпълнят - построяване на необходимия брой детски градини, построяване на чисто нова Детска болница, закупуване на хеликоптери за спасителни и медецински цели, конструиране на всички магистрали, закупуване на до 1 млн. таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, стартиране на приватизацията на ББР, осветляване на процедурата за обществени поръчки, изкореняване на порочната практика да се плащат милиарди авансово, извършване на бързи съкращения в администрацията, мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лев. Закриване на спесъдилищата и спеспрокуратурата.

ИТН няма да прави коалиции, прави собствен кабинет. Премиер - Николай Василев

В тази връзка Слави Трифонов избра и своите министри. Номинираните за евентуалния бъдещ Министерски съвет са: 

 

Николай Василев - министър-председател, бивш министър на икономиката и администрацията в кабинета "Сакскобургготски"

Николай Василев Василев е роден на 28 ноември 1969 г. във Варна. Той е български политик от НДСВ – вицепремиер (2001-2005 г.) и министър.

През 1994 г. завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация. Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща. 

Ради Найденов - вицепремиер и министър на външните работи, посланик на България в Швейцария, бивш служебен външен министър

Вицепремиер и министър на външните работи - Ради Найденов Започва кариерата си като външнополитически сътрудник в БЗНС през 1990 година, където работи до 1992 г. През 1992 г. е експерт в Управление „Политика и сигурност“ в Министерството на отбраната. От 2001 до 2002 г. е заместник-министър на отбраната. До 2005 г. е началник на кабинета на министър-председателя на България, по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В периода 27 януари - 4 май 2017 г. е служебен министър на външните работи. Владее немски, английски и руски. Женен, едно дете. Найденов е награждаван с 14 отличия: Награда на Германската икономика за личности, Германо-Българска индустриално-стопанска камара Голям кръст за заслуги на Ордена за заслуги на Федерална република Германия Сребърен почетен знак на Министерството на външните работи Сребърен комтурен кръст със звездата на почетния знак за заслуги към Федерална провинция Долна Австрия Голям златен почетен знак със звезда за заслуги към Република Австрия (Голям комтурен кръст I-ва степен) Голям Кръст за заслуги pro Merito Malitensi на Суверенния малтийски орден Сребърна командорска звезда нa ордена за граждански заслуги на Испания Награден знак „България - НАТО“ на Министерството на отбраната Почетен знак „Златен век“ на Министерството на културата Сребърен почетен знак на Министерството на външните работи Медал „50 години България в ООН“, МВнР Медал „Българско председателство на ОССЕ“, МВнР Медал „100 години дипломатически отношения България - САЩ“, МВнР Официален медал за 24-та годишнина от понтификацията на Н.Св. Папа Йоан Павел II., Ватикана

Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи

Той е бивш секретар на МВР в правителството на Иван Костов и професор по национална сигурност в Новия българския университет. Беше сред експертите, представени официално от ръководството на "Има такъв народ" в края на февруари. Той беше посочен като водещ експерт в сектора по вътрешна сигурност заедно с бившия офицер от НСО Светлин Стоянов и експертът по сигурност Николай Бойчев. Радулов акцентира върху ревизия на МВР и специалните служби, както и пълна проверка на дейността, финансовото състояние и наличните ресурси за последните 10 години.

Роден е на 13 януари 1956 г. в град София. През 1975 г. завършва 7 ЕСП „Георги Димитров“. От 1 септември 1977 до 1981 г. учи Академията на МВР, факултет „Държавна сигурност“ със специалност „Управление на обществения ред и сигурност“. От 30 октомври 1981 г. е разузнавач към Софийско градско управление на МВР, отдел „Държавна сигурност“, а от 1 декември същата година е в Ленинското управление на МВР в София, отдел „Държавна сигурност“, а от 24 декември 1985 г. е старши разузнавач в управлението. Учи задочно аспирантура в Академията на МВР от 1985 г. През 1987 г. е преназначен като направленец-инспектор в отдел „Учебен“ на управление „Кадри“ на МВР. От 1 май 1990 г. е инспектор с длъжност заместник-началник на отделение в същия отдел. През 1992 г. защитава докторска дисертация във Военната академия в София. От 2012 до 2014 г. е доцент в Нов български университет, а от 2014 г. и професор там. В периода 17 февруари 1997 г. до 3 декември 1998 г. е секретар на МВР. На 3 декември 1998 г. е освободен от длъжността секретар на Министерството на вътрешните работи.

Мария Бойчинова - министър на финансите, икономист и финансист, завършила "Васар" и LSE. 

Тя е предложението на "Има такъв народ" за министър на финансите в еднопартийния им кабинет. 34-годишната българка е икономист и финансист със завиден опит зад гърба си. Бойчинова е завършила с пълно отличие колежа "Васар" в Ню Йорк, САЩ, сред чиито възпитаници са Ан Хатауей, Лиса Кудроу, както Жаклин Кенеди - съпруга на американския президент Джон Кенеди и една от първите дами на САЩ. Българката е учила и в Лондонското училище по икономика и политически науки. Тя има престижна професионална акредитация за сертифициран финансов аналитик. Бойчинова има опит и на Уолстрийт, като част от компанията за инвестиционен мениджмънт "Merrill Lynch", част от "Bank of America". Освен това, тя е работила и за добре познататa компания за финансова услуги JP Morgan. Бойчинова е зодия везни, говори 3 езика и към 2016 г. има едно дете. Връщането й в България пък се оказва по-трудно решение, отколкото заминаването й в чужбина, споделя тя пред БГ радио в интервю от 2016 г.. Когато решава да се ориентира отвъд българската граница, Бойчинова е малка - някъде около 10-и клас. За връщането й пък влияние оказва съпругът й.

Любомир Дацов - министър на икономиката, бивш зам.-министър на финансите в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев"

Финансист и бивш зам.-министър в две последователни правителства - на НДСВ и на Тройната коалиция поема икономическото министерство. Член на Фискалния съвет към парламента. Експертът се смята за откритие на бившия финансов министър Милен Велчев, който го издига до свой заместник и му възлага да отговаря на нови функции от Министерството на финансите в областта на управлението на средствата от Европейския съюз. Любомир Дацов е роден на 2 май 1965 г. Има висше икономическо образование от УНСС, както и допълнителни квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането. Работил е във финансовото министерство от 1992 до 2009 г. Кариерата си там започва като специалист в отдел “Бюджетна политика”, по препоръка на негов преподавател, веднага след като завършва УНСС. Неговото име се свързва с реформата на публичния сектор и въвеждането на бюджетните рамки в България и бюджетиране ориентирано към резултати (програмно бюджетиране). Той е координирал реформата на българския бюджетен сектор, подобрение на системата на планиране и подготовка на бюджета през 2002 г., създаването на училище по публични финанси в България през 2005 г. Основен автор на стандартизация на бюджетните предложения и оценка на публичните разходи, също през 2005 г. Бил е координатор на дейностите по изпълнение на програмите PAL и DPL, Световна банка в секторите образование, здравеопазване и социално подпомагане. Ръководи българския екип за изготвяне на докладите за оценка на изброените сектори, както и на докладите за оценка на публичните разходи в сектори земеделие, съдебна власт.

Наталия Митева - министър на образованието, иновациите и науката 

Красимир Ненов - министър на енергетиката, изп. директор на Контур глобал Марица изток 3

Предложеният за министър на енергетиката Красимир Ненов има магистърска степен от университета Корнел в САЩ, магистратура по бизнес администрация от Католическия Университет в Лювен, Белгия и бакалавърска степен по икономика Арканзаския Университет, САЩ. Той се включва се в ръководния екип на Марица-Изток 3 през 2003 г., където отговаря за търговската дейност до 2013. През следващите две години работи като директор на електроцентрала и ръководител на газовата генерация в Енел Русия, където отговаря за три големи газови електроцентрали.През 2016 г. е Ненов заема поста търговски директор и заместник изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ през 2016 г., а година след това се издига до изпълнителен директор на електроцентралата.

Велислава Петрова - министър на здравеопазването, старши мениджър в Глобалния алианс за ваксини имунизации в Женева

Тя откри как шарката изтрива имунитета, откритието й предизвика фурор. Вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Той увеличава риска от заболяване от други вирусни инфекции - включително такива, от които човек е преболедувал или срещу които е бил имунизиран. Това е откритие на д-р Велислава Петрова, генетик в Института “Сангер” в Кеймбридж, Великобритания. Постижението й е обект на докторската й работа. Когато резултатите й са огласени, заедно с подобно изследване в американския университет “Харвард”, всички световни медии пишат за откритието. Велислава Петрова е биомедицински изследовател в King’s College в Кеймбридж В момента работи и в Офиса за иновации на UNAIDS (организацията на ООН за борба със СПИН и вируса на ХИВ) в Женева и е консултант към Световната банка по въпроси, свързани с оценка на епидемичния риск. Родена е обаче в Сандански, а завършва Националната природо-математическа гимназия в София. Продължава с молекулярна биология в университета в Бристол. Признава, че нейна слабост е не само науката, но и парфюмите. За това и прави свои собствени. Обожава джаз.

Михаела Лашова - министър на регионалното развитие и благоустройството

Евентуалният нов регионален министър е експерт в недвижимите имоти за регионален министър. Михаела Лашова е управляващ партньор на Cushman & Wakefield Forton. Към компанията се присъединява, за да оглави отдела за Инвестиционно консултиране и оценки след кариера в UniCredit Лизинг. Там тя придобива опит като ръководител на отдела за големи корпоративни клиенти с дейности в недвижимите имоти. В C&W Forton Лашова привлича за клиенти водещи международни инвеститори. По нейна инициатива компанията разработва спектър от услуги, насочени към банки и финансови институции. Тя притежава над 20 годишен опит, от който 11 години придобит в C&W Forton. Лашова е RICS Registered Valuer и RICS Ambassador за България и Югоизточна Европа. Завършила е магистърска степен по финансов мениджмънт от City University – Seattle, Washington и бакалавърска степен по финанси от University of Illinois at Chicago.

Христо Алексиев - министър на транспорта, информационните технология и съобщения

Христо Алексиев вече беше един път министър на транспорта. ЖП експертът беше министър в служебното правителството на Огнян Герджиков през 2017 г. Алексиев е работил в НКЖИ, от 2011 г. се занимава с управление на едни от най-мащабните инвестиционни инфраструктурни проекти в сферата на транспорта реализирани с финансиране от ЕС. От 2007 до 2010 г. е последователно заместникгенерален директор и съветник на Управителния съвет на НКЖИ. От 2005 до 2007 г. е бил експерт към кабинета на министъра на транспорта. От 2002 до 2005 г. работи в неправителствения сектор. Ръководител е на проекти в сферата на местното самоуправление и е координатор на информационния център ЕВРОДЕСК. Има бакалавърска степен по "Политология" от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" и магистърска степен по Международни икономически отношения от УНСС. Притежава и редица международни сертификати свързани с управлението на транспортни инфраструктурни проекти.

 

Ивайло Кожухаров - министър на туризма

Предложеният за министър на туризма Ивайло Кожухаров е експерт в сектора с над 17 години професионален опит. Той придобива бакалавърска и магистърска степен по „Икономика и организация на туризма“ в Икономическия университет във Варна, а малко по-късно става и магистър по „Маркетинг“ в УНСС. През годините Кожухаров е заемал позициите изпълнителен директор, генерален мениджър и консултант към различни хотелски комплекси в България.

Пламен Абровски - министър на земеделието, храните и горите

Предложеният за министър на земеделието Пламен Абровски е адвокат по професия. Той е завършил Югозападния университет „Неофит Рилски“, след което придобива магистърска степен по „Право“. За своите 17 години опит Абровски се специализира в експертизата на земеделското право, европейските процедури и политики. Професионалният му опит включва позиции като главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на България към Европейския съюз, началник отдел "Законодателство на Европейския съюз", юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне" и Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

Теодора Генчовска - министър на отбраната

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия , преминала е през редица допълнителни квалификации във Франция, Германия, Италия, Великобритания и САЩ. кариерата й стартира в генералния щаб на БА, преминава през всички нива достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в МО. Участвала е в български делегации на срещи на върха на НАТО в Турция , Уелс, Полша и Белгия. Говори два езика на 50 години.

Лилия Иванова - министър на труда, социалната и демографската политика 

Предложената за министър на труда и социалната политика Лилия Иванова е бивш началник-кабинет на бившия министър на икономиката от кабинета „Борисов 3“ Емил Караниколов. За кратко Иванова е зам.-министър на икономиката след като бившият премиер Бойко Борисов освобождава Караниколов и в креслото му сяда Лючезар Борисов.

Лилия Иванова завършва Немска езикова гимназия в гр. Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски" и практикува след това като адвокат в областта на гражданското и търговското право. Има множество специализация в чужбина и у нас.

През годините се утвърждава като професионалист с дългогодишен управленски и експертен опит в публичния сектор. От 1998 г. досега заема последователно длъжностите началник-кабинет на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерството на държавната администрация и административната реформа, главен секретар в Министерството на земеделието и храните, в Министерството на здравеопазването и в Министерството на младежта и спорта. Ръководител или участник е в много проекти, финансирани по линия на DFID, PHARE, OП“АК“, ОПРР и др. Притежава специфичен опит  в областта на облекчаване на административното обслужване за бизнеса и гражданите, въвеждането на принципа на „едно гише“, публично-частното партньорство, въвеждане на системи за управление на качеството в администрацията, изграждане и обновяване на публична спортна инфраструктура. Ръководила е процеси, свързани с опростяване на бизнес-средата чрез анализиране и намаляване на държавните такси, намаляване на сроковете и документите за предоставяне на публични услуги, въвеждане на принципите на електронно управление и аутсорсинг. Била е член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация, Маастрихт, Холандия като представител на Република България, автор е на публикации и на книгата „Обслужване „на едно гише“. Специализирала е „Банково право“ в Австрия, била е стажант-адвокат в Германия, преминава специализации по публично-частно партньорство и проектен мениджмънт в Ирландия, Испания и Великобритания. Обучавана е в ЕNA, Париж. Владее немски, английски и руски езици. Омъжена с едно дете.

Станислава Армутлиева - министър на културата, музикален продуцент, член на Музикаутор

Тя е музикален продуцент. Работи предимно с млади изпълнители като Михаела Маринова, Дара, 4Magic, Pavell & Venci Venc и др. Компанията й - „Вирджиния Рекърдс“ у ексклузивен партньор на „Юнивърсъл мюзик“ в България. Армутлиева е председател на УС на сдружението за колективно управление на сродни на авторските права в музиката - „Профон“, както и на Българската асоциация на музикалните продуценти, където през последната година работи в посока популяризиране на създаването на т.нар. „дигитални ЕГН-та“ на музикалните произведения на българските артисти, с което да гарантира приходите им от права онлайн. Журирала в два сезона на риалити формата X Factor. Армутлиева е завършила висшето си образование пред 1993 г. във ВИТИЗ, където учи актьорско майсторство за драматичен театър в класа на Енчо Халачев и Снежина Таковска.

Петър Илиев - министър на правосъдието

Той е управляващи съдружник на Адвокатското дружество „Илиев и партньори“, което грабна приза за най-добра кантора на 2020 г. в Националните награди за правосъдие. „Илиев и Партньори“ съществува от 16 години. Кантората успешно защити свободата на словото и свободата на медиите в България, чрез изготвянето на искането до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на чл.25з, ал.2 от Закона за защита на личните данни, ограничаваща свободата на изразяване и журналистическата свобода и установяваща предпоставки за противоконституционна цензура и автоцензура. Конституционният съд изцяло уважи искането, възприе развитите в него мотиви и аргументи и обяви за противоконституционна оспорената законова разпоредба. Кантората му е участвала в най-много конституционни дела чрез изготвяне на проекти за искания до Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закони и други актове на Народното събрание, както и подготовката на множество проекти за становища на страни по конституционни дела. Кантората е един от лидерите в сферата на експертно изготвяне на законопроекти, правни становища по изменения и допълнения на закони, оценки на въздействието относно промени в законодателството, правна експертиза за конституционосъобразност, съответствие с Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, правото на Европейския съюз, международните договори, по които Република България е страна, както и спазването на правилата за законодателна техника. Илиев и колегите му консултират успешно правителствата на две латиноамерикански държави по проекти в сферата на образованието, здравеопазването, енергетиката и инвестициите в иновативни технологии. Кантората обслужва правно и съветва транснационална група от дружества, базирана в Лондон, при индустриалното приложение и търговската реализация на най-ефективната и най-иновативна в света патентована технология за преработка на битови отпадъци, която няма глобален аналог от гледна точка на постигнати икономически, финансови и екологични резултати. Подготвя се осъществяването на проект по изграждането на завод с тази технология на стойност 130 милиона лева. Осигурено е частно финансиране на проекта от голяма международна банка.

Радостин Василев - министър на младежта и спорта

Той има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Радостин Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво и е консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Към момента е управляващ партньор в адвокатско дружество „Радостин Василев“. Магистър е по право в СУ "Св. Климент Охридски", има и специализация "Правораздаване". Има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта. Консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право Радостин Василев е познат на футболната общественост с работата си в ЦСКА под ръководството на Александър Томов, а след това и на фирма “Титан”. Той бе и в екипа на Любослав Пенев в опит Ел Голеадор да оглави БФС, но настоящият наставник на ЦСКА агуби изборите през февруари 2018 г. срещу настоящия президент на футболната централа Борислав Михайлов.

Антония Валентинова - министър без портфейл, по ромските въпроси

Тя е лекар, невролог. Завършила е Медицинския университет през 2018 г. При връчването на дипломите тогава казва, че винаги се е състезавала на общо основание.

„Влязох с 5.75 по химия и 5.49 по биология. Завършвам с 5.25“, казва ромката д-р Антония Валентинова. Проф. Ивайло Търнев е неин ментор още от подготвителия курс. Определя я като „млад професионалист, много мотивиран лекар и позитивен човек“. Д-р Валентинова е избрала неврологията за своя специалност и вече работи в болницата в Перник.
„Исках да се занимавам с нервна генетика и редки болести. Сега работя в клиника, където има основно инсултно болни и ми харесва. Харесват ми пациентите. Чувствам се полезна“, заявява тя. „Моят апел към нея беше не само да се намират болестите, а да се намерят лековете“, казва майката на д-р Валентинова. Тя допълва, че семейството й не се смята за част от малцинствата, защото са четвърто поколение интегрирани роми. Паулина е инженер по образование и казва, че записала дъщеря си в училище без никакви роми. Там Антония била тормозена и бита всеки ден до трети клас.

„Като дете съм чувствала дискриминация в училище. Отхвърлянето беше мотиваторът. Исках да се докажа, че и аз мога. Исках да си спечеля уважението на хората“, споделя младият лекар Антония. Майка й обаче е против тя да учи медицина и да остане в България. Смята, че с езиците, които знае, има по-добро бъдеще в чужбина. „Искам да остана тук. Като стана по-квалифицирана, може да опитам и в чужбина“, контрира Антония.