Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента дрънчи на война, обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти по повод свикването на Съвета по сигурността за кризата с Украйна.

Премиерът Петков свиква Съвета по сигурността. Темата: Кризата с Украйна

"Оттук нататък Съветът по сигурността ще бъде основен орган за вземане на решенията, когато става въпрос за сигурността", подчерта министър-председателят.

По думите му корабите и самолетите, които идват у нас, не са извънредна ситуация. През 2016 г. се взе решение за засилен air policing на НАТО, това е в негово продължение.

Нидерландия изпраща два F-35 в България

Според Петков задачата на днешната среща е да се анализира обстановката и да се даде препоръки за по-нататъшно действие.

"Днес, свиквайки шефовете на служби, ще обсъдим ситуацията. В този момент мисля, че съветът по сигурност е абсолютно достатъчен и препоръката, с която ще излезем, ще я обсъдим и в парламента. Българската общественост ще е запозната с позицията, няма да има изненади", обеща той.

"За да не казваме неща преди съвета, нека чуем всички служби. Искам да чуя всичките им мнения, да вземем общи решения", настоя Петков.