Министър-председателят Кирил Петков свиква Съвета по сигурността, като участниците в него ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. 

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на премиера, а неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност.

ГЕРБ пък настояха за свикването на извънредно заседание на парламента.

"Внасяме 59 подписа на депутати, при необходими 48, за свикване на извънредно заседание на парламента по темата. В поставено НАТО в пълна бойна готовност на нашата граница, ние като парламентарна република трябва да дадем ясен мандат на правителството, на министрите, да бъдем по-единни от всякога, за да защитаваме сигурността си, нашите интереси. Трябва проактивна позиция и политика на управляващите. Дрънкат се оръжия близо до нашата граница", заяви лидерът на партията Бойко Борисов, като обясни, че по последни информации Алиансът е в пълна бойна готовност.

Свикват извънредно заседание в парламента заради кризата Украйна - Русия

Часове по-късно бе обявено, че председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 26 януари от 15:30 ч. В дневния ред е изслушване на министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на външните работи и ръководителите на ДАНС, ДАР и Военното разузнаване във връзка с конфликта Русия-Украйна, напрежението НАТО- Руска федерация и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на територията на Република България.

Минчев е решил да насрочи заседанието за сряда от 15:30 ч., за да може да бъде представена пълна информация по поставените въпроси.

И всичко това се случва на фона на високото напрежение по оста Кремъл-Киев-САЩ-НАТО. Русия провежда военно учение в Балтийско море, Алиансът праща спешно войски и техника в Източна Европа, а в Украйна страховете от военен конфликт нарастват с всеки изминал час.

Още кораби, още изтребители - НАТО засилва присъствие в Източна Европа

Вариантите за отговор на НАТО към Русия се обсъждат все още на военно-техническо ниво, обявиха късно снощи от българското Министерство на отбраната.

Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави-членки, твърдят от МО.

Според българското военно министерство, към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. Мерки за повишаване на сигурността и Мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т. нар. "засилено предно присъствие" в Естония, Латвия, Литва и Полша и по "адаптирано предно присъствие" в района на Черно море.

Москва мести ракетни комплекси, до месец Украйна е на мушката