Политическите сили в НС до голяма степен припознаха призивите за диалог и смислени действия, заяви служебният премиер Стефан Янев в началото на заседанието на МС.

Той поясни, че формациите са припознали нуждата от устойчив кабинет с ясни цели, които да се реализират на базата на сериозно мнозинство в НС. Изброи важните приоритети - борбата с коруцпията, финансовата децентрализация.

"Време е от политическо говорене да се мине към действие", каза той. По думите му тази тяхна готовност ще покаже дали няма да се прави опит за повтаряне на стари модели.

В политическото говорене думата коалиция се заменяла с други неясни термини - обединение. Именно коалицията според него е фирма за ясна отговорност, затова се надява партиите да градят своите взаимоотношения на базата на публично споразумение. А всички политики да са в посока на устойчивост и предвидимост.

"Разбирам, че думата коалиция е натоварена с негативно значение, но гарантира ясно насочена отговорност от политическите субекти" настоя Янев.