Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, заяви президентът Румен Радев, който свика премиера и службите за сигурност, за да изготвят стратегия във връзка с военните действия на Кремъл спрямо Киев.

Военният ни министър настоя: По-кротко, да не слагаме етикета "война"

"Това е абсолютно недопустимо в 21 век, удари по суверенна държава - категорично недопустимо", отсече държавният ни глава.

Взривове отекват в Киев, Харков, Одеса… Путиновата операция в Украйна ВИДЕО

"Оценяваме в момента рисковете, касаещи въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система за доставка. Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост", посочи президентът.

"В ход са дейности, които да защитят България по отношение на сигурността. България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО", категоричен бе Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков пък поясни, че институциите работят рамо до рамо.

С транспортното ведомство организират сухопътен транспорт за евакуацията на българите, заявили искане на такава. С туристическото ведомство пък работят евентуално да тези хора да бъдат настанени в хотели.

"Осъждаме остро действия на Русия. България ще бъде партньор на НАТО и ЕС и ще говорим в един гласа. Такъв ще бъде и отговорът на ЕС", категоричен бе той.