На пресконференция министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи за скандални кражби от парите, предвидени за строителството на АМ „Хемус“.

АПИ е превела авансово на държавното дружество „Автомагистрали“ 400 милиона лева за доставка на материали и механизация за лот 7,8 и 9 от „Хемус“.

За тях няма ПУП изобщо, но сумите са отпуснати. „Автомагистрали“ ЕАД е превела на дружество авансово плащане в размер на 84 милиона и близо 500 000 лв. за лот 8 на „Хемус“, въпреки това. При постъпването на авансовите средства, те са използвани от пътния строител.

Караджов: Кирил Петков излъга, той е жалка картина на случващото се в коалицията

В края на 2020 г. е закупен имот в центъра на София за сума от над 27 милиона. Там се извършват активни строителни дейности. На съответния лот номер 8 няма дейност и за 1 ст. През септември – 14 милиона и 280 000 лв. се нареждат към строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването на средствата, 950 000 лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание дивидент. В края на август 2020 г. 12,54 млн. лв., които са предвидени за лот 8, се превеждат на дружество, което е превело 8 милиона и 450 000 лв. към лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си, преобразува се в друго. През декември се превеждат 30 милиона лева за закупуване на дружество.

Получена е информация, че лицата, получили суми по дивидент и договор, пренареждат средства по сметки в ОАЕ. Собствениците на част от дружествата, получили средства от лот 8, са идентични“, разкри Бойко Рашков.

Вътрешният министър подчерта, че това не се е случило по време на сегашното правителство.

Крият Рашков в КПКОНПИ, бил прекалено възрастен