Депутатите приеха да се платят половината пари на пътните строители. Бе гласуван вариантът, за който се споразумяха коалиционните партньори в понеделник вечерта и после мина през регионалната комисия на парламента.

Решението мина със 122 гласа "за" на депутатите от парламентарните групи на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Радомир Чолаков от ГЕРБ се закани, че с този „моралния-правен разврат на управляващите, ще се видят в Конституционния съд”.

Според решението сега ще се платят 50% от стойността на наддоговорената дейност на пътностроителните фирми през миналата година, което представлява около 600 млн. лв. и покрива разходите на фирмите за труд и материали, но без печалбата. 100% ще се платят сега само дейностите по поставяне на мантинели, знаци и маркировка, тъй като те по съществото си представляват текущ ремонт и с нищо не са нарушили определените през миналата година бюджети.

След решение на парламентарната регионална комисия ще се плати и остатъкът от около 520 млн. лв., като депутатите от комисията ще трябва да прегледат решението на междуведомствена работна група, която трябва да прегледа свършеното до 7 май.

С решението се дава възможност на АПИ да възложи текущи ремонти на пътищата това лято на същите пътностроителни фирми, които имат договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. Това ще оже да се прави най-късно до 30 септември, когато се очаква да е приключил изборът по обществени поръчки на новите фирми, които ще правят тези ремонти през следващите 3 години. С решението на парламента се дава възможност на пътната агенция и да възложи довършването на над 200 ремонта, които са почнати миналата година, но не са довършени заради спиране на плащанията.