От името на “Има такъв народ” и лично от свое име изказвам пълната си подкрепа и съчувствие към нашите приятели в Израел. Няма нужда да им пожелавам сила, защото историята е показала, че те я имат в огромно количество”. Това написа на своята страница във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов.

В позицията си той изтъква дейността на ислямския фундаментализъм.

„Нападението на Иран над Израел снощи е абсолютното доказателство, че ислямският фундаментализъм и неговият режим в Иран нямат никакво място в съвременния свят, в който живеем. Демокрация, свобода на словото, свобода и равноправие на жените и въобще състоянието свобода - всички тези неща са чужди на режима в Иран”, пише Трифонов.

Според него преговорите с представители на радикалния ислям са нереалистични.

„Аятоласите отдавна управляват тази, иначе толкова прекрасна и богата, държава и това, което се случи снощи, беше съвсем логично. Ако някой си мисли, че може да се преговаря с радикалния ислям, е или наивник, или невежа. Европейската история ясно е доказала това. Как средновековната българска държава е могла да преговаря с радикалния ислям на Османската империя? Как Испания е могла да преговаря с радикалния ислям на Арабския халифат? Как българите в Батак са могли да преговарят с радикалния ислям на башибозука? Как се преговаря с държава, която твърди, че трябва да бъдеш заличен от лицето на земята? Защото точно това е доктрината на радикалната ислямска държава Иран - държавата Израел трябва да бъде заличена”, пише лидерът на партия ИТН.

Борисов осъди нападението на Иран над Израел

Румен Радев осъжда ескалацията на напрежението в Близкия изток