Представителите на парламентарната група на "БСП за България" влязоха на консултациите при президента Румен Радев.

Левицата трябваше да бъде третата по ред партия, с която държавния глава ще проведе разговор за съставянето на кабинет в рамките на 46-тото Народно събрание.

Рано сутринта обаче от втората парламентарна сила - ГЕРБ заявиха, че няма да се явят на "Дондуков" 2.

ГЕРБ - СДС отсвириха Радев, няма да се явят на консултациите ВИДЕО

Преди това пък при президента на разговор пристигнаха от парламентарната група на първата сила в НС - "Има такъв народ".

Йорданов: В коалиция с партии няма да влезем, ако решат, да ни подкрепят

"Предизвикателствата пред страната мисля че няма смисъл да ги говорим но предстои да работим усилено върху това което вие винаги сте заявявали – разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани", заяви в началото на срещата държавният глава.

"Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Приветствам вашето решение да участвате в диалога на поканата на ИТН, защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети. Хиляди български граждани, гласувайки за вас, се надяват и вие да отстоите техните приоритети и нужди.

Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще бъдат последствията, ако и този път не се състави правителство и отидем на следващи предсрочни избори. Тази опция към момента, това посъветвах и представителите на ИТН, просто да я оставим на заден план, целта е съставяне на правителство", изтъкна Радев.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства. За нас е изключително сериозно социално-икономическото състояние", обясни на свой ред лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Приоритетите ни са достатъчно важни, за да мислим държавнически и този път да се опитаме да съставим кабинет", обясни Нинова.

"Различното този път е, че колегите от ИТН заявиха желание за разговори, преосмислят позицията си, че сме партия на статуквото, и ни канят. За нас диалогът е изключително важен и приемаме предприетата от тях стъпка като добър знак", каза соцлидерката.

По думите й българските граждани могат да разчитат за разум и грижа за тях с цел съставяне на кабинет.

Тя отново напомни, че ако не се стигне до правителство от първия и втория мандат, БСП има политическо решение да опита с третия.

"Приветствам готовността при връчване на мандат да се състави кабинет - това е отговорност на всяка политическа сила", отвърна и Радев.

"Изключително много са проблемите, които трябва да се решат, и няма как да се решат от служебен кабинет", обясни президентът.

Вижте!