Румен Спецов остава шеф на НАП и при новото служебно правителство, твърди "24 часа", като се позовава на няколко независими източника. Причината е, че всички са доволни от работата му, включително и бизнесът.

Всъщност първата задача, която получи Спецов при назначението си през май, бе НАП да спре да бъде бухалка спрямо бизнеса. Явно това е изпълнено, защото досега не е имало нито един сигнал за рекет, притискане или изнудване на фирми при рутинни или извънредни данъчни проверки.

НАП се фокусира и върху големите данъкоплатци и спря натиска върху малките фирми. Бе направен и списък с просрочени задължения към хазната, които не бяха събирани в последните 10 години.

Дни след обявяване на този приоритет данъчните съобщиха, че големи компании сами са изразили готовност да започнат да погасяват дълговете си. В следствие на това натрупаните задължения от 6 млрд. лв. намаляха със 100 млн. още през първия месец от управлението на новото ръководство на НАП.

В полезрението на данъчните най-напред попаднаха онези компании, които получават държавни поръчки, тъй като се разпореждат с публичен ресурс. Текат ревизии и проверки и на компании с еврофинансиране, както и на такива, които са получили големи заеми от Българската банка за развитие.

Спецов продължи проверките и на фирми с големи касови наличности. Обикновено тези пари са знак, че се извършва скрито разпределение на печалба, за което не се плаща данък. Парите от касовите наличности може да се ползват и за корупционни схеми и купуване на гласове, обяви преди време финансовият министър Асен Василев.

За първи път бе направена и проверка на дейността по дезинфекция на граничните пунктове, която стана известна като "златен гьол". Бяха открити касови наличности от 32 млн. лв. и започна събирането на дължим ДДС за 5 млн. лв. Проверката на фирмата, която извършва дезинфекцията, продължава.

След разговори на НАП с "Лукойл Нефтохим Бургас" пък стана ясно, че рафинерията сменя модела на работа, след като години наред компанията декларираше, че работи на загуба. От 1 януари 2021 г. заводът работи образно казано на ишлеме и се отказва от трансферното ценообразуване, като така ще влиза данък печалба в бюджета.

На пълна проверка са били подложени и всички компании, които влязоха в българския списък "Магнитски", както и такива, които не са вписани в него, но имат бизнес с посочените фирми.

НАП затегна контрола и над борсите за плодове и зеленчуци, като екипи на данъчните застанаха на входа и изхода, и проследяват всеки камион, който разтоварва и товари стока.

Последната стартирана от НАП проверка е тази за горивата. От приходната агенция обявиха, че налагат тотален данъчен контрол върху търговията, като се следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба. Само за две седмици екипи от звеното за фискален контрол са проверили 26 данъчни склада и над 4500 превозни средства, които зареждат с горива цялата мрежа в страната. Според експерти от пресичането на контрабандата на горива в бюджета може да влязат годишно още 300 млн. лв.

Общият резултат от действията на новото ръководство на НАП бе отчетено в края на август - над 2,1 млрд. лв. повече събрани приходи от планираните, което е рекорд за последните 5 години.