Президентът Румен Радев ще представи официално бъдещия служебен кабинет, макар имената в него вече да са известни, след като сутринта "Държавен вестник" избърза и ги публикува.

"Държавен вестник" изпревари държавния глава. Ето и новите министри

Само трима сменени има в него - това са министрите на икономиката, финансите и на транспорта.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

"Можем да погледнем с удовлетворение за управлението на служебния кабинет. Правителството проведе честен машинен вот, разкри тежките проблеми на държавата, след като осветли множеството корупционни системи в страната. Прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от бившата власт", настоя президентът.

По думите му е бил постигнат рерокорден ръст на приходите, както и историческа ниска безработица. Кабинетът актуализирал и бюджета, като осигурил нужните средства във времената на тежка криза.

"След 13 години политическо безхаберие, актуализирахме пенсиите, реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани", настоя Радев.

"Радвам се и съм благодерен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхте вноса и изагарянето на отпадъци, години наред българите се поболяваха от мръсния въздух", посочи той.

По думите му бившето вече служебно правителство е овладяло хаоса в управлението на ковид кризата и е извел на преден план проекта за Национална детска болница.

"С дейността вие върнахте доверието на българите в инситуциите", каза Радев, но предупреди, че новия кабинет ще бъде посрещнат с протести и компромати.

"Разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление", каза Радев на министрите и ги предупреди, че срещу тях ще продължават да се хвърлят огромни ресурси.

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България. Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетие на безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области", предупреди Радев и даде за пример кризата в енергетиката и цената на тока, липсата на законност в пътното строителство, компрометираната още в началото ваксинация.

"Знам, че правителство без парламент няма капацитет да взема стратегически решения и задачи, но времето ни притиска, затова очаквам с разумни стъпки да продължавате за излизане от кризата и подобряване живота на хората, да работите с мисъл за бедните и слабите, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната", обърна се Радев към новите министри.

В заключение президентът благодари на досегашните министри за усилията и резултатите, които са постигнали.

Новият стар служебен премиер Стефан Янев благодари на предишните министри, които не остават в новия му кабинет, благодари и на президента, като отбеляза, че ще защити доверието му.

Отбеляза, че първата задача е неговите министри да организират честни избори 2 в 1.

Настоя обаче, че е нужно разбирателство и работещо редовно правителство след провеждането на изборите през ноември.

"Надявам се избирателите да бъдат мобилизирани, така че да имаме ефективна и градивна конфигурация в следващия парламент. Държавата не може да е в перманентна политическа криза, нуждаем се от правителство, което да има подкрепа в парламента", категоричен бе той.

"България се нуждае от устойчива перспектива", настоя Янев и предупреди, че предстоят тежки кризисни месеци.

"Уверен съм, че следващия служебен кабинет ще се справи с тези предизвикателсва и ще направи всичко възможно интересите на българските граждани да бъдат оправдани", настоя премиерът и отбеляза, че за него е отговорност и чест да поеме отново правителството.

"За себе си в лично качество мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно. Защото каузата е една: Това е България и неайного благополучие", заключие Стефан Янев.

Впоследствие новият кабинет положи клетва, изчетена от държавния глава.