Изчегъртаната от служебния кабинет на Стефан Янев шефка на „Напоителни системи” Снежина Динева разби лъжите на ресорния министър Христо Бозуков, че 1660 служители от сектора ще останат без заплати, тъй като при освобождаването си от поста Динева е прехвърлила огромна сума от сметките на дружеството, което на практика блокира плащания на ДДС, осигуровки и заплати на служителите. Блокирала е и двата електронни подписа на дружеството според министъра.

Ето какво обясни Снежина Динева:

„Мотивът за моето отстраняване е т.нар. одитен доклад, който беше извършен от Дирекция „Вътрешен одит”. По думите на самия министър, още преди да бъде завършен и един ден, след като беше завършен, той беше „розов”, след това не се превърна в розов. Аз имам одитния доклад. На мен ми е връчен, за голямо тяхно съжаление. Министърът дори беше изненадан, че ми е връчен. В доклада не само няма санкции или констатирани нарушения в „Напоителни системи”, няма дори забележки. Има само препоръки за оптимизиране на работата на дружеството. Препоръките са три.

Изнесеното от Христо Бозуков са пълни лъжи и голословни твърдения. През целия период сме проверявани. Скоро завърши проверката и на Сметната палата. Очакваме окончателния доклад в най-скоро време. Той все още не е готов – това е поредната лъжа на министъра, че аз го укривам. Има писмо, от което се вижда, че аз не само че не укривам. Материалът не е готов. Явно някой съветник го подвежда с погрешна информация.”

Динева обясни какво се крие зад твърдението на Бозуков, че Динева е „прехвърлила огромни суми от сметките на дружеството, което на практика блокира плащанията на ДДС, осигуровки и заплати”:

„Няма нищо вярно. Не съм прехвърлила никакви пари. На 10 юни съм си получила протокола. Считано от 11-и не изпълнявам никакви дейности. Не съм банкирала или влизала, разпореждала със средства. Така че мога да кажа, че това е голословно твърдение. Мога да предоставя банково извлечение, за да се види има ли движение по сметката на централното управление, за което аз отговарям, дали има преводи и дали съм блокирала някакви средства.

Относно състоянието на дружеството в момента, то е силно притеснително. Това е поредният опит на Бозуков да прехвърли отговорността към мен или към старото ръководство. Отговорността, която той носи за незаконосъобразните си действия по освобождаването на УС и на мен като ръководител.

Защото той трябваше да предположи, че от момента на освобождаването ми до вписването на новите управители на дружеството то ще бъде оставено без спесимени, без електронни подписи и без хора, които имат права да управляват.

Мога да кажа, че съм констатирала нарушения от финансовия директор на дружеството Наталия Жабленска, която е превишила правата си при използването на електронния подпис. Затова блокирах нейния електронен подпис. Защото, като освободена, не желая с моето упълномощаване да се извършват действия, за които легитимността пред трети лица все още я нося аз, тъй като няма вписване в Търговския регистър.

Тя е подавала документи в НАП, незаконосъобразно са връщани хора на работа, освободени от мен, за които имам подадени сигнали в прокуратурата. Това са причините, поради които блокирах нейния електронен подпис.

Оттук нататък УС има възможността да се легитимира и да си извади спесимени, електронни подписи. Но те са толкова некомпетентни, че не разбират, че с електронен подпис към НАП не могат да извършват банкиране и да платят работни заплати.”

Динева изрази силното си притеснение, че това са причините, поради които е наистина възможно 1660 служители да не си получат заплатите.

За четири години и половина на поста тя е заварила 110 изпълнителни дела, минус 7,8 милиона лева финансов резултат, който е извела на печалба.

Снежина Динева задава и въпрос на служебния земеделски министър: "Аз ли искам да докарам Напоителни системи до фалит, която съм допринесла за един милиард средства по европейски програми, или той със своите незаконосъобразни действия, който се опитва да го докара до фалит?"