Три промени направи президента Румен Радев в новото служебно правителство. Както е известно, Кирил Петков (икономика), Асен Василев (финанси) и Георги Тодоров (транспорт) бяха заменени съответно от Даниела Везиева, Валери Белчев и Христо Алексиев.

Кои са новите лица?

Даниела Везиева

От 18 май 2021 г. до сега тя бе съветник към министъра на икономиката.

Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.

Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г

От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.
 
Работила е като началник-отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образованието в Русе.

От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.
 
От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.
 
Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.
 
Владее английски и руски език.

 
Валери Белчев
 
Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.

В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.
 
 
Христо Алексиев
 
Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Притежава редица квалификации и сертификати от „Импириъл Колидж Лондон”, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.
 
Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в „Пристанище Бургас” ЕАД; член на Управляващия комитет на „Европейски приоритетен проект 22” в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация Европейски товарен железопътен коридор 7 в Будапеща, председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас” ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.
 
Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частно партньорство, а именно Интермодален терминал Пловдив.
 
Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. Като такъв прекратява първата процедура за концесиониране на Летище София поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.

Владее английски език.