Политическото ръководство на партия "Има такъв народ" и Николай Василев, който беше номиниран за премиер от лидера на партията Слави Трифонов, дава пресконференция.

"В този кабинет освен мен няма друг човек, свързан с НДСВ. Дори Любомир Дацов не е бил част от НДСВ по времето, когато бе зам.-министър. А сред номинираните за министри има много стойностни хора. 

Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-модерният и най-реформаторският кабинет в историята, работещ с най-голяма скорост, щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", заяви номинираният и оттеглен за премиер в началото на брифинга.

Нямам нужда от пост, не съм от ничий отбор. Свободолюбива съм!

Обрат! Слави оттегля номинацията на Николай Василев за премиер

"Най-озадачен и разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор и считам това за приятелски огън. Винаги съм се определял като десен-консерваторски икономист. Бях готов да отстоявам ценностите на всички десни партии, на чиято подкрепа се надявах - върховенство на закона, казвал съм и че най-голямеят проблем е съдебната система, свобода за медиите, за бизнеса - независимо кой ще управлява в България човек никога повече не трябва да се страхува че някой ще му отнеме бизнеса или ще го рекетира. Също така съм привърженик и на парламентарната република", каза още Василев.

Кандидатите за министри бяха съвместно избрани и изплъчени от мен, Слави Трифонов и ръководството на партията, обясни Василев.

Никакви чужди посолства нямат никакво отношение към кандидатите за министри, категоричен бе той.

Общоприетапрактика не значи, че законът го изисква - не е задължилно лидерът на спечелилата партия да е премиер, каза Тошко Йорданов. Според него от 90-те г. това било практика, а така основна институция се превръщал Министерски съвет. Той обясни и, че именно затова Бойко Борисов "юркал своите депутати" в парламента да приемат или отхвърлят закони. Трифонов пък носел отговорността си.

Крайно време е в България да се сложи край на лидерщината, на човека спасител, на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов демонстрира и това, че не трябва да се фокусираме в някоя лидерска фигура. Не сме държава в Южна Америка или някъде в Африка, настоя пък Филип Станев.

 

Очаквайте подробности!