Кой стои зад злоупотребите в КАТ с хиляди левове с пререгистрациите на автомобили? Докъде стигна проверката на разследващите? Какво наложи шефът на регистрациите да излезе няколко месеца в болничен под домашно стаен режим? И защо не го спазва? Разказваме с екипа на GlasNews:

Едни от най-сериозните констатации  за злоупотреби са в сектор „Пътни превозни средства“,  сочи проверката на ГДНП - Главна дирекция национална полиция. Стана ясно, че е променян видът на превозно средство от влекач на товарен автомобил, от влекач на специален автомобил, както и от товарен на специален автомобил. По този начин собствениците на тези превозни средства са се облагодетелствали, са плащали по-ниска застраховка Гражданска отговорност и съответно по-нисък данък към Столична голяма община.

"Държавата е ощетена с хиляди левове, да не кажа и повече от хиляди левове" - заяви комисар Тенчо Тенен, началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Правим справка: Застраховка „Гражданска отговорност“ на влекач е твърдо фиксирана на 3800 лева. Застраховката на товарен или специален автомобил, в зависимост от броя оси, натоварването и товароносимостта фигурира между 272 и 1600 лева. Така собственикът на превозното средство спестява около 2750 лева, само от застраховката. От сайта на Столична община разбираме, че според Наредбата, по която се определят таксите за превозните средства, специалният автомобил трябва да плати твърд данък от 63 лева. За товарния автомобил-влекач данъкът е между 76 и 760 лева. Така собствениците. Към момента на проверката са установени 260 превозни средства.

Кои са тези служители?

„Всеки един поотделно го знаем и за всеки един поотделно прецизираме степента на участие в промяната на вида, в колко броя превозни средства е участвал и съответно какво следва да бъде неговото наказание“, обясни комисар Радослав Начев, зам. началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР.

Каква е схемата? Оказа се, че при всички е почти идентична. Идвайки на място в „Пътна полиция“ за извършването на някакъв вид услуга по превозното средство, пред пункта ги пресреща цивилен човек, който им предлага да им съдейства за по-бързо преминаване на документите, за да не чакат по опашки. Това съответно ще струва определена сума пари.Някои от тях идват и с ясното съзнание за смяна на вида от влекач на специален автомобил с цел по-ниска застраховка „Гражданска отговорност“.  Сумата за услугата е от 160 до 1600 лева. Има доказателствата, че в схемата са участвали около 30 служители на „Пътна полиция“, потвърдиха разследващите.

От няколко месеца  началникът на сектор „ Регистрации“ в КАТ-гл. инспектор Ален Миалков е в болничен. Периодът съвпада със старта на проверката за регистрациите на влекачи, която извършват от ГДНП. В болничният лист е посочено, че той страда от тромбофлембит т.е разширени вени, както и че трябва да бъде под домашно стаен режим. Това означава, че трябва да се лекува вкъщи и да излиза само,когато е необходим. Спазва ли предписанията на лекарите Ален Миалков?

От кадрите ясно се вижда, че Миалков не само, че не е на легло, но и видимо е в добро здравословно състояние. Не му пречи да излиза с часове навън, да шофира, да се разхожда и да се среща с приятели.

В един от дните, в който го следваме в късния следобед гл. инспектор Ален Миалков излиза от дома си в Перник с едно от децата си. Посоката е София. В един от кварталите спира и взима още един спътник в автомобила. С изненада разбираме, че това е бившия шеф на КАТ - Мартин Цурински. Спират и влизат в заведение, където се срещат с още няколко мъже, като един от тях е настоящ служител в „Пътна полиция“ - механикът Веско Николов. Човекът, който работи на технологичните линии и извършва преглед , т.е играе важна роля в схемата с регистрациите на влекачи.

Срещата в заведението продължава часове. През цялото време детето стои в колата отвън.

След няколко часа „болният“ началник сектор  „Регистрации“ си тръгва заедно с бившия шеф на КАТ. Малко след като го оставя в дома му, Миалков е спрян за проверка от колегите му. Разбираме, че не е употребил алкохол, наказан е обаче за това, че не носи в себе си малък талон на автомобила, който шофира. В случая той управлява автомобила на съпругата си Александра Николова, която също е служител на КАТ, но в момента е в майчинство.

Това излизане от вкъщи на Миалков не е инцидентно, потвърждават го кадрите ни, които заснехме в продължение на няколко дни.

Семейството полицаи притежава и друг автомобил. Забележете! Този луксозен автомобил, който шофира началникът на отдел “Регистрации“ се води на фирма собственост на един от най-големите регистратори в КАТ-София - Владимир Петров.

Справката ни показва, че човекът, чийто автомобил шофира гл. инспектор Миалков само за седем работни дни от 1 до 10-ти август е регистрирал 86 коли. За такава услуга Владимир Петров получава възнаграждение от 100 до 150 лева. За да пререди всички на опашката, които стоят понякога с часове,  регистратора, в случая Петров, трябва да има доверен човек на гишетата. За протокола и неговата съпруга работи в КАТ. Петпров не желае да коментира защо началникът на сектор “Регистрации“ управлява негов автомобил.

Няколко часа след срещата ни с регистратора, джипът на Ален Миалков  вече не е пред дома му, скрит е в София и вероятно той вече няма да го управлява. След това става по-предпазлив. Вече излиза тайно и се прибира тайно. В същото време една от основните задачи на  съпругата му е  да следи екипа ни дали сме в района.

Ако теренът е чист Миалков излиза. В случай ,че сме там семейният автомобил е прибиран от други хора. Същата вечер заради нашето присъствие „болният инспектор“е прибран  с автомобила на сестра му, Разбираме, че още членове на семейството работят в КАТ. Свекъра на сестрата на Миалков е домакин в „Пътна полиция“, а съпругът и бивш митничар.

Ален Миалков не пожела да се срещне с нас. В един от многобройните опити на съпругата му да локализира  екипа ни, успяхме да разговаряме с нея. Тя твърди, че съпругът и е болен и се лекува вкъщи, както и че не знае дали той е участвал в схемите с регистрациите.

Инспектор Александра Николова в момента е в майчинство. Работи в КАТ в организация на движението. Преди това е работила на каналите в сектор „Регистрации“, където началник е съпруга й. Както стана ясно тя не знае как са се правили регистрациите на влекачи. Ние обаче разполагаме с документи, подписани от Ален Миалков.

Злоупотребите с регистрациите на влекачи са се извършвали в периода 2020 -2021 година. Тогава шеф на КАТ е бил Мартин Цурински, а началник на сектор „Регистрации“ и тогава и сега е гл.инспектор Ален Миалков. Преди няколко дни той бе извикан в МВР болница, за да проверят здравословното му състояние дали отговаря на няколко месечния болничен. От там по наша информация, са препоръчали на гл. инспектор Миалков да се върне на 18 август на работа. Вероятно, защото лекарите също смятат, че той не е толкова болен.

В хода на проверките на ГДНП са открити и няколко случая на неправомерно регистриране на скъпи автомобили, като стойността на един такъв автомобил е около 200 хиляди лева. Тези автомобили не са произведени не за Европейския пазар. За да бъдат регистрирани за България всеки един от тях трябва да има индивидуално одобрение на типа издадено от автомобилна администрация. Такива удостоверения обаче в досиетата на тези автомобили липсват. Регистрирани са по същата схема, както  товарните автомобили. Получили са българска регистрация и са започнали да се движат по българските пътища

Разследващите от ГДНП са открили и още едно неправомерно регистриране на автомобили, които са претърпели ПТП и са заведени като тотална щета. Според нашето законодателство такъв автомобил не може отново да бъде регистриран, т.к за него вече е заплатено застрахователно обезщетение. Тези автомобили са възстановени и  им е дадена валидна регистрация.

„Проверката ни е на финален етап, като ще докладваме на директора абсолютно всичко, което сме направили ,като съответно ще бъдат наложени различни наказания в зависимост от това кой какъв принос има  при регистрацията на тези превозни средства , като не малка част от служителите ще бъде предложени да бъдат уволнени. За част от тях имаме данни за извършени престъпления, които ще бъдат докладвани в компетентната прокуратура с оглед привличането им към наказателна отговорност.“, обясни комисар Начев.

В периода, в който са се случвали тези злоупотреби началник на „Пътна полиция“ за цялата страна е бил Звезделин Колев. Той също е в дългомесечен болничен, в който излезе след поредица от разследвания на GlasNews. Разказахме ви как той шофира с фалшиво свидетелство за управление на автомобил  и притежава имоти за милони. Дисциплинарната проверка срещу него продължава, но той не пожела заповедта  да му бъде връчена лично. А прокуратурата най-накрая се самосезира и образува досъдебно производство.

Разследване на GlasNews: Как полицейски шеф се сдоби с апетитни имоти и внушителен автопарк?

След разследване на GlasNews: Полицейски началник напусна МВР

Ексшефът на „Пътна полиция" с незаконна шофьорска книжка