История с неочакван обрат. Засега. Върховният касационен съд отказа да възобнови делото срещу Владимир Илиев от село Куцина. 

Историята на едноръкия музикант сме ви разказвали неведнъж. Той изтърпя 8 от 12–годишната си присъда за убийството на приятеля си. След двегодишна битка от страна на екипа ни се стигна до искането за нов процес. Нека си припомним:

ВКС отказа да възобнови делото срещу Владо от Куцина!

След като се запозна с материалите по делото, главният прокурор Иван Гешев поиска делото да бъде възобновено и Владимир да бъде оневинен. Защо това обаче не се случи?

„Това е голямо разочарование не само за Владимир, но и за неговата защита”, заяви адвокатът Димитър Марковски.

„Няма как да не прави впечатление, че случаите, в които самата Прокуратура инициира такова искане, са много редки. Случаят на Илиев е толкова фрапантен, че той не може да има друго развитие, освен това самата Прокуратура да не апелира самата тя да се възобнови делото”, каза още Марковски.

"В материалите, които са събрани допълнително се вижда, че Малкълм Райс е направил самопризнания, тези самопризнания са повторени от няколко криминалисти, които добросъвестно са предали какво той им е споделил. Това са факти и подробности, които няма как да знае освен ако не ги е извършил."

"За съжаление, уважаемите магистрати не са обсъдили този въпрос, нещо повече Майкъл Райс твърди, първоначалните му обяснения са дадени под натиск."

Адвокат Марковски коментира куриоз в наказателните дела, при която свидетели признават нещо, което не е в тяхна полза и впоследствие се отричат от думите си. Като заявяват, че са били под натиск от полицейските служители.

По случая, обаче няма данни никой от служителите на реда да е превишил правата си, такива са данните и от извършена вътрешна проверка. "В един момент Малкълм Райс, твърди че срещу него има натиск и Върховния касационен съд приема, че срещу него има натиск и тези самопризнания не може да бъдат използвани.", коментира Марковски.

Адвокатът не изключва срещу Райс да бъдат повдигнати обвинения в лъжесвидетелство от страна на Прокуратурата, заради факта че е бил на мястото на извършеното престъпление.

„Очаквахме да видим и по-подробни мотиви относно отказа.  За съжаление те са доста формални, не са подробни, не са обмислени и всички аспекти на събраните нови неща от криминалистите във Велико Търново”, казва още адвокатът. И допълва: „Не съм загубил надежда, че ще стигнем до истината за този казус”.

Битката ще продължи в Страсбург.

Владо от Куцина чака възмездието. Кои са истинските убийци на Лудия?

Хората, които вкараха Владо в затвора, трябва да бъдат наказани ВИДЕО

Разследване на Тина Ивайлова: Владо от Куцина скоро на свобода ВИДЕО

След 8 г. тъма: Несправедливо осъденият Владо от Куцина, на крачка от свободата