Вече ви разказахме за един бизнес, който макар и нелегализиран в страната ни, генерира близо половин милиард годишно. Бизнесът проституция.

Веднага след първа част на нашето разследване прокуратурата се самосезира и започна разследване. Екипът на Glasnews.bg се срещна с десетки проституиращи жени.

"През деня съм майка и  домакиня. Детето си гледам изрядно. Чистя, готвя и всичко, което прави една нормална жена. И вечерта се преобразявам. От Пепеляшка ставам принцеса. С мигли, с коси, с екстешъни, с костюми хубави скъпи…". Това разказва пред екипа ни жена, която вече 10 години проституира. Крием самоличността й по нейна молба.

След разследване на Glasnews.bg: Разбиха бардак, задържаха сводник и проститутки

Оказа се, че всички проститутки водят двойствен живот и пазят в тайна какво работят и как се издържат. И всички те се отчитат на хората, за които работят и правят бизнес за милиони. Стана ясно, че не е законно, но това не пречи да се практикува. Видяхте, че парите не са малко, както и жените, които продават плът. Показахме ви обявите за платени момичета и вариантите за среща.

Вече ви разказахме и какви са тарифите за секс услуги. Започват минимум от 60 лева, защото такъв е разходът за набиране на клиенти. Става с платена обява, която в популярните сайтове струва 4 лева. И за да бъдат актуални, те публикуват по 15 броя на денонощие. Има и фиксирана цена за транспорт от 20 лева, ако посещават адрес. А екстрите се доплащат допълнително.

Изчислихме и колко струва да продаваш тялото си.

Според експерти минимум половин милиард годишно е приходът от проституция в страната ни. В същото време данък за тази дейност не се плаща. Изчисляваме печалбата и ние: Близо 7000 са обявите от цялата страна в един от сайтовете за платена любов, които ползват почти всички от момичетата, предлагащи такива услуги. Както стана ясно, всяка пуска поне по 4 обяви. Или броят на работещите с обява е около 1700. Ако към тях прибавим и тези, които проституират по клубове и без обяви, излиза, че над 2500 момичета практикуват тази професия.Така се генерират над 35 милиона лева в този сектор на месец. Или около половин  милиард годишно. Пари, които не са декларирани. Като в тези цифри изключваме също и така наречените “елитни проститутки“, тези, които практикуват занаята по различен начин от този, който ви показваме.

"Виждате във времена на пандемии и икономически кризи ето едно перо, което все ще помогне, ще отива за пенсионери, за доктори, за хора от държавната администрация, заплати и така нататък. Ще събират плодове на това нещо", смята адвокат Димитър Марковски.

Отново изчислихме: При половин милиард оборот годишно постъпленията от данъци биха били достатъчни за увеличение със 100 лева на месец на 125 000 пенсионери.

"Много често тези проституиращи лица започват да набират други момичета. Да ги примамват, да ги съблазняват с това, че е изключително доходоносно, че има приходи. И започват да ги набират да извършват такава дейност, което само по себе си е тежко престъпление. Да набираш лица, които да се занимават с тази дейност, е тежко умишлено престъпление", допълни адвокат Марковски.

Някои избират професията заради други причини. 

"С една обикновена заплата – минималната беше 350 лева. На частно ходих домове да чистя и в крайна сметка парите не ми стигаха, защото съм самотна майка. Това бяха два пакета по 150 броя памперси. В това се изразяваше заплатата. И понеже обирах на братовчедки и комшийки дрехите… И в един момент толкова тежко и мъчно ми стана, че на моето дете не мога едно боди за 5 лева да му взема, и реших да се хвърля в огъня. Реших, че ще се впусна в тази нелегална работа, която е в България, защото в цял свят е легализирана. И така ми започна моята история. Вече 11 година съм по стриптийз баровете…", разказва жената, на която крием самоличността.

Наистина ли нямат друг избор?

"Това е единственият начин да изкарва пари, без да влага особени интелектуални усилия или физически. И един от защитните механизми, които си изработват тези жени, е, че това е тяхната професия и това те го работят заради работата. Те смятат, че това е работа като всяка друга и те могат да живеят един пълноценен живот благодарение на тази професия. Те се опитват да не мислят по този пагубен за тях начин, че продават тялото си и продават нещо съкровено", смята психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

Според д-р Гълъбова платените момичета "не могат да заявят, да отидат сред приятели или да отидат в обществото и да кажат, ми аз работя еди-какво си… Да се похвалят с кариерата си. Нито могат да направят публично достояние своите успехи в тази кариера. Хората сме така устроени, че имаме нужда от признание за нашата работа, за нашето развитие. За това, което сме постигнали.  В България социално е много по-приемливо да си алкохоличка, отколкото да си проститутка. Те са намерили един лесен начин, без особени инвестиции, като изключим инвестициите за външния вид, тунингите, да изкарват едни лесни пари… Но винаги можем да кажем има кой да ги дава тези пари…".

Те обаче не работят сами. Отчитат се и делят. Кои са хората, за които работят? И колко е опасен нерегламентираният секс?

Вижте ВТОРА ЧАСТ на разследването на Тина Ивайлова и екипа на Glasnews.bg:

Скоро ще ви покажем: Какво откриха разследващите? И още за мащабите на проституцията у нас. Очаквайте ЧАСТ 3!

Бизнес за милиони, или професия проститутка ВИДЕО