През 2020-та година екипът на GLAS.bg тръгна по следите на злоупотреби за хиляди левове, измами и куп нередности почти навсякъде в страната ни. След всяко наше разследване институциите се самосезираха. Последваха наказания. Имаше и арести. А работата по някои от случаите продължава.

В 1 - част на нашия обзор ви разказахме за тъмната страна на пагона и затова как без да си виновен можеш да попаднеш в затвора. Историята на Владимир Илиев. Разказахме ви и за пловдивчанката Десислава Йорданова и как тя, без да завършила висше образование степен "бакалавър", притежава диплома за завършен "магистър". Видяхте и как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти във Велинградската болница. И как шефът на същата болница чрез фалшиви сертификати е източил НЗОК с хиляди левове.

Разказахме ви и за парадемедика Георги Георгиев от Пловдив. Видяхте как издава съобщения за смърт и инжектира диазепам, без абсолютно никакви притеснения, че няма право да върши това. Припомнихме ви и за злоупотребите с хиляди левове с общинската гора в Ракитово и как синовете на кмета забогатяват бавно и стремитело.

РАЗСЛЕДВАНИЯТА на Glas.bg през 2020 г. I част ВИДЕО

Показахме ви и схемата на мнимите ясновидци от град Игнатиево, които мамят наивни хора срещу големи суми. Видяхте и как с помощта на екипа ни бе задържан Георги Демиров, представящ се за ходжа Адем. В момента той е в дома си, въпреки усилията на разследващите, съдът в Пещера го освободи под гаранция. Със съдействието на Главна прокуратура обаче започна разследване срещу него и останалите членове на фамилията.

В 2-ра част на обзора ни нека си припомним: Кои са семейството ходжи от град Игнатиево? 

Разказахме ви за Венцислав Станчев или Ходжа Джелял. В момента на 18 години. Неосъждан досега. И неговата майка - Станка Василева или Назние Ходжа. Освен, че играе ролята на секретарка и взима сумичките от жертвите, "помага" и на хората с консултации по телефона. И предава част от тънкостите на занаята на сина си.  

Видяхте и останалите от фамилията. Георги Демиров или Адем Ходжа има три дъщери. Ходжа Касандра или Марияна е позната на българското правосъдие. Задържана е няколко пъти за джебчийство, излежавала е и присъда в затвора в Сливен. В продължение на два месеца е била обявена за издирване от МВР.  В чужбина също е позната на властите - два пъти екстрадирана от Гърция. Има и ефективни присъди в Испания и Гърция. Сестра й Росалинда, или Розалия, отново позната на властите в чужбина и България за джебчийство. В схемите участва и третата му дъщеря, по-известна като ходжа Дилара, както и снаха му Елизабета. Магии развалят и братятата на Демиров –ходжа Сунай и ходжа Мурат.

Разследване на GLAS.bg: Ясновидци лекуват коронавирус срещу хиляди левове

Няма точен брой на измамените от ясновидки или ходжи самозванци. А докато те продължават да живеят в лукс, на гърба на жертвите си, не спират да измислят нови схеми. Креативни са дори и в извънредното положение, в което се намираме в момента. Като маг Златина от Русе. През март ви показахме как лекува стрес и коронавирус срещу 980 лева. Всички "ясновидци", които ви показахме в момента са разследвани. Ще има ли обвинени? Предстои да разберем.

Разследване на GLAS.bg: Клетви и заплахи заради разкрития за скъпи ритуали срещу COVID 19

И докато някои умело боравят с ритуали и вяра, други потърсиха екипа ни за помощ, за да спасят един от най-уникалните храмове в страната ни. Този в село Беренде, който заради безхаберие бе на път да бъде затрит.

Реставрацията на светата обител започна след наше разследване. Надяваме се скоро да започне и възстановяването на Маломаловския манастир и потресаващите кадри, които видяхте, никога повече да не бъдат показвани.

Реставрират един от най-старите и уникални храмове в страната ВИДЕО

През 2020-та ви показахме също как се минава фиктивен годишен технически преглед на автомобил. Уточняваме фиктивен, защото едва ли автомобил без спирачки, гърне и куп нередности, би минал през пункт, където спазват законите. 

Случи се в пункт за годишни технически прегледи на автомобили във Велинград. Извършва ги фирма "Чепино-Автотранспорт ЕООД" със собственик Димитър Беев и управител синът му - Красимир Беев. Мотото на фирмата е: "Лесно и веднага". Оказа се, че тук дори автомобили за бракуване минават преглед лесно, веднага и без проблем. Минахме и ние.

Колата нямаше ръчна и задни спирачки, а и още куп неизправности по нея. Видяхте обаче, че това не пречи да мине преглед. Стана ясно, че в пункта, в който минаваме преглед, данните на автомобилите не се въвеждат в единната система на ДАИ, както е по закон, а на специална флашка.

Разследване на GLAS.bg: Къде правят фиктивни прегледи на коли бързо и лесно?Скрита камера показва схема в пункт за годишни технически прегледи

Последва акция на Икономическа полиция, експерти от Изпълнителна Агенция "Автомобилна администрация"-ДАИ, служители на Инспекцията по труда и Пожарна Безопасност. Пунктът беше затворен, а Красимир Беев задържан.

Разследването още не е приключило, но това не попречи на собствениците на пункта да отворят отново, с нова фирма.

През изминалата година ви разказахме и как близките на 30-годишен мъж търсят истината за смъртта му. Историята на трима приятели, които  отиват на бракониерски лов. Потърсихме отговори за това кой потули истината за смъртта на Нихат Мехмедов? За нещастен инцидент или за убийство става въпрос? Защо близките на младия мъж искат възобновяване на делото, което прокуратурата в Русе прекрати, а в постановлението на наблюдаващия прокурор пише - смърт по непредпазливост. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината?

На 18 април трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете. Следователят по случая е уволнен дисциплинарно заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства.

Разследване на GLAS.bg: Кой потули истината за смъртта на млад мъж

Сибел Юсеинова и родителите на съпруга й вече четири години се опитват да докажат, че Нихат Мехмедов не е починал след нещастен инцидент.

Прокуратурата във Велико Търново трябва да реши дали да възобнови делото. Продължаваме да следим този случай.

 

В друго наше разследване ви показахме замърсената река Осъм, в района на Никопол, край село Черковица. Разказахме как в продължение на година в социалната мрежа хора публикуват снимки и видео и подават сигнали за това, че замърсяването е от завода за хартия, който се намира в близост до реката.

Потърсихме всички гледни точки, последва и мирен протест. Веднага след като излъчихме разследването полиция и прокуратура влязоха в завода за хартия в Никопол. Проверки започнаха всички институции и резултатът е налице.

Какво се случва със замърсена река? Открийте разликите! Чиста вода, риба и... изненада ВИДЕО

И през 2021 екипът на GLAS.bg отново ще бъде по следите на всички, които погазват законите, без значение в коя точка на страната ни се случва това.