Желанието да доминирате, както и да се подчинявате в секса, е компенсация за комплекси и начин да се освободите от дефицита на емоции, обясни психолог-сексологът Владислав Кочерижкин. В разговор с Lenta.ru той разкри истинските причини за влечението към господство и подчинение в леглото.

В основата на това желание е разривът между вътрешната и външната самооценка на човека, смята сексологът. Според него това се случва, когато мащабът на личността е един, но според вътрешните си усещания човек вижда себе си по друг начин. Именно това довежда психиката до състояние на неопределеност, от което има само един изход - да получите потвърждение на едно или друго себевъзприятие, за да се успокоите.

„Например, успешен топ мениджър с успешна кариера не е бил харесван от родителите си като дете и често е бил изправен пред безразличие, игнориране и обезценяване. Поради това дълбоко в себе си той се чувства ненужен, безинтересен, принуден да заслужи любов и да търси разположението на любим човек”, смята Владислав Кочерижкин.

Някои се самоутвърждават чрез властта над партньора, други искат да изживеят кратък период на унижение. Преследването на тези чувства е мотивът да подчиняваш или да се подчиниш, казва Кочерижкин.

Във всяка форма на връзка уважението и диалогът трябва да са на първо място. Партньорът има право да предлага всякакви игри в леглото и да пожелае каквото и да е. Струва си да му благодарим за доверието и откритостта, да изразим разбиране. В никакъв случай не трябва да казвате, че това не е нормално и че той е болен, съветва психолог-сексологът.

„Въпреки това, да се съгласите или не, решавате само вие. Ако това е приемливо и допустимо за вас, не се колебайте да опитате. Ако не, трябва да можете да защитите личните си граници. Здравите отношения не трябва да се спасяват и не изискват жертви, не сте длъжни да търпите в името на партньора това, което изобщо не ви харесва“, обобщи събеседникът на Lenta.ru.

По-рано психолог-сексоложката Олга Багрий окачестви мъжете, които ревнуват жените от секс играчки, като несигурни в способностите си. Тя добави, че много мъже не желаят да споделят с жена дори със силиконов вибратор. 

Доживотен затвор за сваляне на презерватив без съгласие