Въпросите в NBA около формата и смисъла на провеждане на Мача на звездите продължават с пълна сила и тази сутрин, след като видяхме рекорди да падат в Индианаполис.

Там в традиционната среща на избраните от феновете най-добри в лигата, отборът на Изтока победи с 221:186 този на Запада.

Разделени според тимовете в двете Конференции на NBA, водени от капитаните Янис Адетокумпо и ЛеБрон Джеймс, звездите просто се забавляваха, хвърляха топката отвсякъде без никаква защита срещу тях и счупиха за пореден път рекорди за резултатност.

Досега не се бе случвало тим да минава 200 точки дори в този мач, който е пресилено да бъде наречен мач.

Въпросите около това дали няма начин да се създаде по-сериозна интрига и цялото това шоу да стане "по-гледаемо" не са от днес. Но са особено актуални, след като по темата говори дори комисионерът на NBA Адам Силвър.

"Мисля, че ще гледаме добър мач, а играчите ще положат усилия да го изиграят за победа", предрече той преди срещата.

Не се сбъдна. Вместо това гледахме как всички на игрището се радват и оставят Тайръс Халибъртън да хвърля тройки отвсякъде, а той е добър в това - вкара 10 от 12 опита. Без съпротива.

Резервата на Запада Карл Антъни Таунс наниза 50 точки, като вероятно няма толкова и на тренировките с отбора си Минесота. На почивката Изтока бе вкарал 104 точки. Не падна под 50 за нито една от четирите четвърти.

Разбира се, бе зрелище до някаква степен... Със забивките на Янис, скритите пасове на Букър и Дончич, закачките между играчите.

Но няма как професионален баскетболен мач в 48-минутен формат да мине без никаква интрига, единоборство или поне опит за игра в защита.

Точно година по-късно си задаваме същите въпроси - пише в анализа си медията ESPN. - Тогава в Солт Лейк Сити гледахме забава, все едно игра на баскетбол в двора с приятели.

Нямаше никакъв опит, никакво усилие или състезателен елемент. Сега нещата бяха същите. И дискусиите няма да спрат.

Може би е време за промяна на шоуто в средата на сезона, което е традиция за NBA."

Силвър бе видимо разочарован, когато връчваше трофея на победителите след края, долу на терена, пише dir.bg. И не го спести в думите си на микрофона.

"Вие сте победителите - каза той, давайки купата на Янис и отбора на Изтока. - Освен това вкарахте и рекордните 211 точки в историята... Вероятно и за това трябва да получите поздравления..." Преди последните думи имаше пауза, а шефът на NBA не бе никак усмихнат и доволен, докато ги изричаше.

В последните 10 години другите три традиционни спорта на щатите на най-високо ниво - американският футбол, хокеят и бейзболът, промениха форматите на своите Мачове на звездите, за да ги направят гледаеми и интригуващи за зрителите.

Причината - драстично паднал интерес от тв аудиторията.

NBA има същия проблем и вероятно ще търси решение.