Общо шест са кандидатите, които ще се борят за поста, а с най-големи шансове са сегашният президент Борислав Михайлов и най-успешният български футболист в последните 15 години - Димитър Бербатов. В борбата се включват още бившите футболни шефове от Бургас - Христо Порточанов и Ивайло Дражев, както и футболният агент Георги Захариев. В надпреварата ще има и в пловдивчанин - това е президентът на Марица Христо Христов, пише Trafficnews.bg.

Борислав Михайлов 

Михайлов управлява централата от 2005г., когато победи в битката за БФС дългогодишният президент на централата Иван Славков. Бившият вратар преди това беше и в управата на БФС под друга форма. От 2005 до 2019-а година Михайлов беше президент на БФС, но след расистки скандал на двубоя България - Англия Михайлов подаде оставка. През април тази година Борислав Михайлов обяви завръщането си начело на БФС. 

Михайлов е един от най-успешните български вратари. Той е титуляр и капитан при чудото в САЩ през 1994г., когато България завършва на четвъртото място на Световното първенство - най-великия български момент във футбола. Боби Михайлов държеше няколко години и рекорда за най-много мачове с екипа на България. Той има 102 мача за националния отбор, а рекордът беше подобрен от Стилиян Петров - 105. Национал е от 1983г. до 1998г. и участва на три световни - Мексико 1986, САЩ 1994 и Франция 1998 и едно европейско - Англия 1996г. 

Играл е за отборите на Левски, португалския Белененсес, френския Мюлуз, Ботев Пловдив, английския Рединг, Славия и Цюрих. 

Избран за Футболист № 1 на България през 1986 г.

След приключването на състезателната си кариера през 1998г. е в ръководството на Левски, а от 2000г. е член на Изпълкома на БФС. През 2005г. е избран за президент на БФС и след това е печелил още три избори през 2009, 2014 и 2018. На 22 март 2011 година Борислав Михайлов е избран за член на Изпълкома на УЕФА. Той става първият българин, избран на този пост. 

Михайлов беше издигнат от 19 клуба, като най-популярният е елитният Локомотив София

Димитър Бербатов 

Най-успешният български футболист в последните 15 години. Бербатов започва кариерата си от школата на Пирин, преминава и в школата на ЦСКА, където и дебютира в мъжкия футбол. Продаден е млад в немския Байер Леверкузен, където постепенно изгрява звездата му и се превръща в основен играч на тима и реализира над 80 гола за тима, с който играе и финал в Шампионската лига. 

Продаден е английския Тотнъм, в който продължава да бележи и печели първия си трофей в чужбина - Купата на лигата в Англия. 

Следва трансфер в Манчестър Юнайтед, превръщайки се в единственият българин играл за Юнайтед. С отбора е два пъти шампион на Англия, веднъж носител на Купата на лигата, два пъти на Суперкупата и един път на Световното клубно първенство. Става и голмайстор на Висшата лига през 2011, ставайки първият българин с такова отличие. Също е финалист в Шампионската лига.

Играе за отборите на Фулъм, Монако, ПАОК и Керала Бластърс. През 2018-а година издаде биографичната си книга "По моя начин".

През 2019-а обяви официалното си отказване от футбола. През тази година обяви кандидатурата си за президент на БФС. 

Голмайстор номер 1 на националния отбор с 48 гола, реализирани в 78 мача. Участник на Европейското първенство по футбол през 2004г. 

Бербатов е издигнат от осем клуба, а сред тях са три елитни - ЦСКА, Берое и Пирин.

Георги Захариев

Това е най-непознатото име от шестте кандидата. Кандидатурата за Георги Захариев беше изненадваща. Той е футболен агент и основател на агенция "Кампиония". Владее няколко езика, сред които и китайски. Кандидатурата му беше издигната от клуба на ФК Пирдоп.

Христо Порточанов 

Христо Порточанов или още Ичо е доста популярен български футболен президент. Порточанов беше дълги години начело на бургаския Нефтохимик. Беше и член на Изпълкома на БФС. Порточанов беше един от култовите президенти в български футбол, а още се носят легенди за нахлуването му с пистолет в съдийска статия на полувремето на двубой на Нефтохимик. Порточанов дълги години беше част от управата на бургаския Нефтохим. Неговата кандидатура беше издигната от сливенския отбор Сините камъни.

Христо Христов 

Бизнесменът вече шеста година е президент на пловдивския футболен отбор на Марица. Притежава фирма за продажба на товарни автомобили. Под негово ръководство Марица два пъти достига до Втора лига, а през миналия сезон за първи път от доста години спечели и Югоизточната Трета лига. Преди това през 2015-а Христов заедно с друг бизнесмен Христо Николов и тогавашния кмет на район "Северен" Ральо Ралев успяват да вземат клуба. В последните години обаче само Христов реално остана от тях в ръководството на клуба. Неговата кандидатура беше издигната от Марица.

Ивайло Дражев 

Дражев е един от най-скандалните български футболни президенти през 90-те и началото на ХХI век. Бургазлията беше дълги години президент на бургаския Черноморец. Тимът обаче стигна под неговото ръководство до затриване. След това той направи отбора Черноморец Бургас (София), който се превърна в най-слабия отбор в историята на българския футболен елит. Отборът играеше на националния стадион и записа само едно равенство в 30-те си срещи. Реално Черноморец дори не беше спечелил промоция за елита, но взе лиценза на Конелиано, който като дубъл на ЦСКА нямаше право да влезе в елита. След това Дражев беше осъден на седем години за катастрофа, при която загива двама души. Дражев беше изчезнал от футболните среди преди през 2018-а изненадващо да се кандидатира за президент на БФС. Той обаче не беше допуснат до конгреса. В кандидатурата на Дражев има пловдивска връзка, след като пловдивският клуб Векта, който развива детско юношески футбол издигна Дражев за президент