Коледа е и красиви истории за празника отново ни напомнят за себе си. За футболния фен има един специален момент от Първата световна война. Всъщност може би много от вас също за чували за него.

Става дума за мача, който е прекъснал войната на Коледа преди 109 години. Мястото за празнуване на Рождество Христово е най-необичайното и трудно може да се свърже с празник. Това е Западният фронт на Първата световна война. Денят е известен в историята като Коледното примирие.

Всичко започва предната вечер (24 декември 1914 г.), когато немските войски започват да украсяват своите окопи и барикади. Пеят коледни песни. Англичаните от другата страна им отвръщат със същото. Последва необявено от нито една от двете враждуващи армии примирие. То продължава 24 часа. През това време войниците разменят подаръци в пространството между техните окопи, които понякога са отдалечени на едва 100 метра. Мъртвите тела в ничията земя са погребани.

На едно от всичките места на Коледно примирие един срещу друг са Бекширският полк на британската армия и 133-и саксонски полк на германската войска. Те дори изиграват футболен двубой. Трудно е да се нарече истински мач. Теренът е замръзнал и неравен, осеян с ями от артилерийски снаряди. Навсякъде има огради с бодлива тел. Още по-зловещи са останките от човешки тела. Двата отбора са съставени от по 50 човека. Всеки, който е поискал да участва във футболния двубой е можел да го стори. В края немците печелят с 3:2. Резултатът и провеждането на мача са отразени от авторитетния в. “Таймс”, който публикува писмото на майор от английския медицински корпус.

Но футболът, който в онези години вече е културна забележителност и за британците, и за повечето нации в Западна Европа, за няколко минути кара хората с униформи напълно да забравят войната.

Важно е да се отбележи, че това не се случва навсякъде по фронтовата линия. Немалко началници не допускат излизане от окопите и сближаване с врага, за да не пада моралът. Но на места е имало изпити бири, цели часове на спокойно движение на войници от двете страни в ничия земя.

И до ден днешен тази реална история е сред любимите на футболните романтици. Разбира се, погледнато от неспортна страна Коледа е основната причина за спирането на огъня, но самият факт, че войниците са избрали да играят футбол точно в този момент говори много за любовта към играта.