Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова се движат в първите 20 на световното по блиц в Самарканд (Узбекистан). Това е най-бързата версия на шахмата, преди още по-късите, които се използват единствено в битките за световните титли.

Нургюл и Антоанета са 16-а и 17-а с по 6 спечелени точки от първите 9 кръга. Нургюл записа победа над световната шампионка в класическия шах Цзю Вънцзюн.

Водач в класирането, и то по безапелационен начин е рускинята Валентина Гунина, която загуби само половин точка във всичките си партии от първия ден. Така тя вече има преднина от 1,5 точки пред Александра Костенюк, която вече мести за Швейцария, индийката Харика Дронавали и още три рускини - Анастасия Боднарук, която стана световна на ускорен шах, Лея Гайфулина и Катерина Лагно.

Гергана Пейчева има 5 точки и заема 52-ото място в класирането, а Надя Тончева е на 61-о място с 4,5.

В световното участват 118 шахматистки, като това означава, че нашите са в горната половина на класирането.

Иван Чепаринов също се движи добре при мъжете. Той заема 16-ото място след 13 кръга след 8,5 точки.

Водач отново е чудото Магнус Карлсен от Норвегия, който има 10 точки. След него се движи Владимир Федосеев, който пък се премести в Словения с 9,5. И идват един куп играчи с 9.

Карлсен се ползва със специални привилегии на световното, като има право да играе на една маса от началото до края на шампионата.