Първата ни ракета Григор Димитров победи с категоричното 3:0 (6:4, 6:3, 6:4) гейма американеца Александър Ковачевич в първия си мач от втория за годината турнир от Големия шлем – Ролан Гарос.  Българският представител показа, че класата му е в пъти над съперника, за да спечели срещата за почти 2 часа игра.

10-ят поставен в схемата ще играе в следващия кръг срещу победителя от двойката между Фабиан Моражан (Унгария) и Михаил Кукушкин (Казахстан).

Григор Димитров не срещна проблеми в нито един момент от мача срещу Ковачевич, който заема 88-о място в световната ранглиста, а това беше третото му участие в основната схема на турнири от Големия шлем, пише gong.bg.

Димитров и Ковачевич пласираха по 8 аса в мача, а българинът направи 35 печеливши удара и само две двойни грешки. Най-доброто класиране на българина на „Ролан Гарос“ е четвърти кръг през 2020-а и 2023 година.

ПЪРВИ СЕТ:

Григор първи сервираше в мача и спечели гейма си почти безпроблемно, след като загуби само първата точка. Още в първия си сервис-гейм Ковачевич започна с двойна грешка, но компенсира с два аса, с които си помогна за спечелването му за 1:1. Първата почивка дойде при аванс за българина, който отново взе подаването си на 15 точки благодарение на добрия си сервис.

Димитров изглеждаше леко скован на старта, докато американецът удряше здраво на начален удар по правата, като това изглежда щеше да бъде основното му оръжие в двубоя - 2:2. Въпреки че загуби първата точка в следващия си сервис-гейм, Гришо съумя отново да обърне и да поведе с 3:2. И в петте гейма дотук резултатът беше един и същ - 40:15 за сервиращия. Следващият гейм не се различаваше по нищо от останалите, като отново завърши при 40:15 заради силния сервис на Ковачевич, който записа и своя четвърти ас. Неприятен гейм за Гришо, който допусна втората си непредвизвикана грешка, която доведе до брейк-бол за Ковачевич. Последва пресилен бекхенд на българина по обратния диагонал, което означаваше пробив за 3:4!

Поставеният под №10 моментално показа друго лице още в следващия си гейм и дръпна с 30:15 при подаването на противника. Стигна се 30 равни след грешка на Григор, но след това хасковлията направи отличен ретур и форхенд-уинър по обратния диагонал за брейк-бол, а след това завърши със смач на мрежата за 4:4! Димитров показа леки колебания в сервис-гейма си след това и направи първата си двойна грешка. Тя, обаче не се оказа фатална, защото взе подаването си на 30 точки и отново поведе в резултата - 5:4. Григор потвърди, че е по-класният състезател от двамата, което се изрази в успех в първия сет с 6:4.

ВТОРИ СЕТ:

Българският представител изигра майсторски втори сет. Григор Димитров започна много убедително и втората част като взе подаването си, a след това направи пробив за 2:0, възползвайки се от грешка на американеца от форхенд. Въпреки че Ковачевич успя да затрудни Димитров, Григор все пак взе и третия гейм с 3:0. Последваха размяна на геймове, но в крайна сметка отличната игра на Димитров беше ознаменувана след 6:3. Хасковлията игра много стабилно и не позволи на Ковачевич да стигне до нито един брейкпойнт.

Вятърът също оказваше влияние върху играта на двамата, но Димитров съумява да се справи на този етап. 

ТРЕТИ СЕТ:

Третата част започна с размяна на геймове, всеки от двамата взима подаването си 1:2. Американецът включи в действие своя форхенд. Григор Димитров продължи да поставя под напрежение своя съперник и закономерно стигна до пробив за 3:2. Българинът го завтърди след отличен бекхенд, с което се доближи до успеха в мача - 4:2. Въпреки доминацията до този момент на българския представител, той успя да допусне пробив. Димитров сам допусна 0:40, първият брейк беше отразен, но след това Григор се пречупи и форхендът на американеца отново влезе в действие за 4:4. В крайна сметка Григор Димитров не допусна изненада и спечели мача след 6:4.