Франция е на 1/4 финалите, след като победи Полша с 3:1.

Още в 4-тата минута „дружина полска“ можеше да се окаже в догонваща позиция. Антоан Гризман центрира чудесно от ъглов удар. Рафаел Варан атакува топката с глава, но ударът му премина високо над напречната греда.

Постепенно световният шампион установи контрол върху събитията на терена. В 13-ата минута Орелиен Чуамени получи празно пространство пред наказателното поле. Младокът опита мощен удар, който беше отразен от Войчех Шчесни.

Четири минути по-късно дълбоката преса на „петлите“ даде резултат. Усман Дембеле отне, проби през центъра и стреля от дъгата на пенлата. Шчесни отново беше на мястото си и успя да улови. Този път без особени затруднения.

Първата възможност за Полша дойде в 21-вата минута. Дълъг пас към Роберт Левандовски не беше никак добър. Нападателят на Барса обаче успя да извлече максимума от ситуацията и някак си установи контрол върху топката. Последва силен удар, който премина встрани от целта.

Три минути по-късно Франция оцеля като по чудо. Поляците организираха стойностна атака по левия фланг. Пьотр Желински получи на чиста позиция. Неговият удар беше блокиран. Последва нов опит Юго Лорис спаси. Суматоха не спря дотук, защото Якуб Камински също се пробва, а топката беше изчистена от голлинията. Гол така и не падна.

В 44-ата минута Франция наказа пропуските на Полша и излезе напред в резултата, пише dsport.bg. Голът в мрежата на Шчесни падна след многоходова акция. Килиан Мбапе получи пред наказателното поле и изведе в коридор Оливие Жиру. Опитният ветеран само погледна къде се намира вратаря на Полша и прати топката в левия ъгъл на вратата.

В началото на втората част бързината на крилата на Франция отново създаде проблеми за защитата на Полша. Усман Дембеле беше изведен отдясно. Точно преди да нахлуе в наказателното поле беше съсечен от Бартош Бережински. Главният съдия Хесус Валенсуела отсъди фал и му показа жълт картон. Гризман опита да изненада Шчесни с директен удар, но мерникът му не беше съвсем точен.

В 57-ата минута Полша извади късмет. Мбапе си освободи пространство на границата на наказателното поле и стреля. Получи се коварен рикошет в крака на Камил Глик, а топката премина на сантиметри покрай левия страничен стълб. Шчесни нямаше никакъв шанс да се намеси, ако топката беше влетяла в долния ляв ъгъл на вратата.

При последвалия корнер Шчесни беше фаулиран. Вратарят падна на земята и съдията даде сигнал. След сигнала Жиру вкара с прекрасен ножичен удар, но красивото попадение нямаше как да бъде зачетено.

Около четвърт час преди изтичането на редовното време Франция до голяма степен сложи точка на спора, удвоявайки преднината си. Шчесни беше преодолян след бърза контраатака. Тя започна от Антоан Гризман, който изчисти топката след статично положение. Жиру овладя и разигра надясно към Дембеле. Той пусна към Мбапе. Нападателят на ПСЖ имаше достатъчно време да овладее и с хубав удар в горния десен ъгъл да не остави шанс на полския страж – 2:0.

В първата минута на добавеното време Маркус Тюрам получи на левия фланг, навлезе и подаде в наказателното поле към Мбапе, който си нагласи топката към десния си крак и с много силен удар, отбеляза в горния ляв ъгъл на вратата! Малко преди края на мача беше отсъдена дузпа в полза на Полша и Левандовски успя да реализира от втория път за 3:1!