Осветиха емблематичната скулптура на Исус Христос в Рио де Жанейро с яркожълтата футболна фланелка на Пеле по случай годишнината от гибелта му.

"Кралят на футбола ", който завоюва рекордните три Световни купи и се трансформира в една от най-внушителните спортни фигури на предишния век, почина на 82-годишна възраст на 29 декември 2022 година

В петък вечер 30-метровата статуя, която се извисява над града, беше осветена с изображение на жълто-зелената национална фланелка.

Тениската, прожектирана върху фигурата на Христос, с необятно разтворени ръце, включваше номера на Пеле - 10 - и подписа на легендата.

Монументът, възприеман като международен знак на християнството, е открит преди близо 100 години и всяка година посреща милиони туристи.

През 2017 година той е определен за едно от новите седем чудеса на света.

Пеле, чието в началото име е Едсон Арантес до Насименто, се лекува от рак на дебелото черво от 2021 година, а медицинският център, в който се лекува, заяви, че е умрял от непълнота на голям брой органи вследствие на болестта.

След гибелта му Бразилия означи тридневен народен печал, като 230 000 души отидоха да видят отворения му ковчег на стадиона " Вила Белмиростадион " с потенциал 16 000 места, където той лежеше в положение на покой в продължение на 24 часа.