Състезателката по вдигане на тежести Лоръл Хъбърд официално е първият трансджендър атлет, който ще участва в Олимпийските игри в Токио.

Новозаландският олимпийски комитет потвърди новината, за участието й в супертежката категория при жените.

Самата Хъбърд, родена като мъж, под името Гавин, обяви, че е благодарна от топлотата и разбирането, които е срещнала по пътя си от своите сънародници.

Това събитие в световния спорт обаче разделя състезатели, организатори, треньори и фенове на спорта. За много от тях участието на Хъбърд ще е несправедливо, защото по мнението им Лоръл ще има нечестно предимство.

Хъбърд е родена през 1978 година, а още на 20 години има успехи в мъжките щанги, като дори поставя младежки рекорд.

Тогава в категория над 105 килограма успява да постигне сбор от 300 кг. След няколко години обаче, през 2001 година, прекратява спортната си кариера.

Една от причините за това решение, е че "напрежението в живота му като мъж е прекалено голямо", цитира думите й "Дейли Мейл".

През 2012-та Гавин започва смяна на пола и се разкрива като жена. След това подновява състезателната си кариера, като печели няколко отличия на различни първенства, състезавайки се, но вече при жените.

От МОК позволиха на транссексуалните жени, след прехода, да се състезават в женската категория - без операция за отстраняване на тестисите, при условие че нивата на тестостерон са под 10 наномола на литър, в продължение на минимум 12 месеца.

Въпреки участието на Хъбърт на международни спортни форуми и приетите правила, диспутът "за" или "против" участието на трансджендър атлетите в категориите на жените продължава.

Много спортисти критикуват допускането им, като някои от тях определят ситуацията като лоша шега.

"Всеки който е тренирал вдигане на тежести на високо ниво, знае, че тази ситуация е нечестна за спорта и спортистите", казва състезателката Ана Ванбелинген.

Много учени също критикуват взетото решение от МОК. За тях налице са предимства от факта, че транс атлетите са тренирали и преминали през фазата на пубертета като мъже, което се изразява и в по-голяма плътност на костите и мускулите им, вследствие на многократно по-високите нива на тестостерон в телата им, за разлика от връстниците им от женски пол.

Ръководителят на новозаландския олимпийски комитет Кийран Смит защити обаче своя представител. Тя заяви, че Лоръл е сред най-добрите спортисти в своята дисциплина, както и че е изпълнила всички международни изисквания, както и тези на МОК за транджендър атлети.

"Признаваме, че половата идентичност е е сложен въпрос, който изисква баланс между правата на човека и справедливостта в спорта", допълва Смит.

Независимо от спорната ситуация, Хъбърд среща разбирането на много хора по света. Как ще се представи на предстоящите игри предстои да разберем.

Дискусията за честноста на участието й при жените, както и на останалите атлети в този, а и в други спортове, със сигурност ще продължи.

Превод: GlasNews.bg