„Стоте треньори на Пловдив“ е поклон пред педагозите, които създадоха галактика от спортни звезди. Те преподаваха универсалния шампионски език, чрез който стотици милиони узнаха, че има на света Пловдив и България.

Книгата излезе от печат в началото на декември, но лятното пожелание на кмета на града премиерата да се състои в навечерието на Коледа в условията на ковид пандемия нямаше как да се случи.

Поредицата, която започваме в Glas.bg, е своеобразна електронна премиера. Тук националният и световният GLAS звучат в дует. В продължение на няколко седмици ще ви представяме тези, които като че ли винаги са оставали някак встрани от светлината на прожекторите. Но без които нито Стефка Костадинова, нито Николай Бухалов, нито Асен Златев, нито златният баскетболен отбор на "Марица" щяха да се превърнат в легенди на световния спорт. 

Треньорите!

Книгата „Стоте треньори на Пловдив“ е втората част от един общ проект. Под заглавие „Феноменът пловдивски спорт“ първата класира 50-те най-добри спортисти на региона за всички времена – пред широка аудитория книгата бе представена на 17.05.2019 г. Тук са събрани треньорите, благодарение  на чиито знания и всеотдайност Пловдив се превърна в най-спортния град на България и достигна олимпийски висоти.

Без тях не би била възможна колекцията от 58 медала (12 златни, 25 сребърни, 21 бронзови) само от летни олимпийски игри, което представлява една четвърт от националния принос, плюс 35 златни медала от световни първенства и още 47 златни медала от европейски шампионати.

От № 1 до № 50 във „Феноменът пловдивски спорт“ класирането е като на състезание. „Стоте треньори на Пловдив“ са подредени по азбучен ред. Редом с основните спортове лека атлетика, плуване, спортна гимнастика и другите дисциплини от олимпийската програма, допустимо бе и посочването на екзотични практики като сумо, бридж, водни ски. Единственото изискване бе да се класират треньори с конкретен и значителен принос за пловдивския спорт.

Авторитетни познавачи бяха помолени да съставят своята стотица, като дадат на всяко посочено име една точка. Сборът от всички анкетни листи определи присъствието в почетната поредица. Поради еднакъв брой точки на няколко души тя се оказа по-дълга от сто.

След като вече е възможна пълна рекапитулация, спокойно може да се каже, че нито сред анкетираните лица по двата проекта, нито сред 50-те класирани спортисти, нито в треньорската стотица има имена, чието място не е там. Неизбежният и естествен субективен фактор не е попречил да имаме два реалистични колективни портрета, с чиято непреходност нашият град може да се гордее.

Реализирането на проект с два полиграфски продукта – „Феноменът пловдивски спорт“ и „Стоте треньори на Пловдив“ стана възможно под егидата на Община Пловдив. Кметът Здравко Димитров заяви подкрепа още при прощъпалника на идеята, а спортният заместник кмет Георги Титюков и завеждащият агенция “Спорт и младежки дейности“ Петър Зехтински – те са просто част от екипа със съществен принос.

Илия КИСИМОВ, Нейко ДАМЯНОВ

***

Очаквайте утре първия очерк от поредицата за легендарния треньор по вдигане на тежести Ганчо Карушков