Компютърният специалист Петко Петков, който направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със създадена от него програма стига до личните данни на 235 000 старозагорци, е задържан за срок до 24 часа.
 
Петков е задържан вчера следобед във връзка с образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 319 а от Наказателния кодекс-„когато се узнава (извлича) противоправно каквато и да е инфор­мация от ЕИМ”.
 
На този етап се работи приоритетно, за да се съберат достатъчно доказателства и да се тръгне към обвинение, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов. Тепърва ще се разпитват още свидетели, ще се назначат компютърни експертизи. 

Законодателят е предвидил по основния текст до две години лишаване от свобода, а при квалифицирания текст- от една до три години. Към момента на деянието Петков не е осъждан и тогава законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лева.

На 26 юни бе спрян временно достъпът до електронната система за подаване на документи за прием в детските и учебните заведения в Стара Загора. Причината бе превантивна мярка поради появилата се информация в интернет пространството за пробив в платформата. Фирмата-разработчик „Информационно обслужване“ АД извършва в момента проверка по сигурността. Системата е инсталирана на сървър на Община Стара Загора и е  защитена от неоторизиран достъп.