След среща с д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването, медиците от Спешна помощ в Русе оттеглят заявленията си за напускане. И последните 21 души от първоначално подалите заявления за напускане общо 44 служители ще оттеглят заявленията си, стана ясно след срещата, предава бТВ.

Пенков обясни, че на срещата са били поставено много проблеми. Един от основните е преминаването на служителите на ЦСМП в Русе на седемчасов работен ден.

Пенков ги уведомил, че новият директор на Спешна помощ в града д-р Иванка Маринова работи по този въпрос, като най-късно до две седмици заповедта ще е факт и от 1 май ще влезе в сила.

Заместник-министърът обясни, че вторият проблем е с ограниченията в извънредния труд, който може да бъде полаган, предаде БТА. Той заяви, че ще бъдат намерени добри практики, за да може служителите да получават пари за всеки изработен час. За увеличението на заплатите той обясни, че в последните три години заплатите в Спешна помощ са увеличавани всяка година с по 10%.

Относно исканията за спешни мерки срещу агресията към медиците, Пенков коментира, че Министерството на здравеопазването е в много тясно сътрудничество с прокуратурата и с МВР, като се търсят начини, за да се ограничат до минимум подобни случаи.