Голямо прекъсване на електрозахранването, продължило часове, удари голяма част от Балканите в петък, докато южноевропейският регион беше обхванат от гореща вълна, която повиши температурите до над 40 градуса по Целзий, съобщи Асошиейтед прес.

Черногорските власти съобщиха, че прекъсване, продължило няколко часа в електроразпределителната система на страната, е оставило почти цялата страна без електричество, докато подобни проблеми имаше в крайбрежната част на Хърватия, както и в Босна и Албания.

Нада Павичевич, говорител на държавната електроразпределителна компания на Черна гора, описа прекъсването като "смущение от регионален мащаб" и каза, че властите все още работят, за да установят какво се е случило. Точната причина за прекъсването не е ясна веднага, тъй като регионалната електрическа мрежа е претоварена от дни поради свръхконсумация и използване на климатици при високи температури.

Държавната енергийна компания на Босна заяви, че прекъсването там е причинено от проблеми в регионална разпределителна мрежа, докато държавната енергийна компания на Албания заяви, че "екстремната жега" е причинила проблема.

Черна гора, Хърватия, Босна и Албания споделят крайбрежието на Адриатическо море и електропреносните мрежи в региона остават взаимосвързани десетилетия след Балканските войни през 90-те години.

"Цялата електрическа мрежа на континентална Европа е свързана  и това понякога има своите предимства, но има и недостатъци“, заяви Данко Блажевич, директор на хърватската електропреносна компания. "Предимството е, че можете да внасяте, изнасяте и продавате енергия, но тогава недостатъкът е, че когато има повреда, тя основно се предава от една система на друга“, добави той.

В босненската столица Сараево прекъсването предизвика задръствания, като трамваите спряха и светофарите не работеха. За подобни задръствания беше съобщено в хърватския пристанищен град Сплит.

В хърватския курорт Дубровник хиляди туристи бяха оставени блокирани в средата на следобеда, като ресторанти, кръчми, супермаркети, салони за сладолед и други затвориха вратите си по време на спирането на тока. Футболни фенове се струпаха около някои от кръчмите със затъмнени телевизионни екрани, без да могат да гледат мачовете от Европейското първенство по футбол в Германия. 

Спирането на тока, което започна малко след обяд в петък, дойде, когато властите в целия регион предупредиха гражданите да бъдат внимателни, да пият вода и да избягват слънцето поради изключително високите температури.

"Не стойте на слънце между 11 и 17 часа“, предупреди Институтът за обществено здраве на Сърбия в своите инструкции към гражданите. "Ако трябва да излезете, моля, вземете със себе си бутилка вода", гласят напътствията.

Макар горещите лета са нормални за Балканите, температурите обикновено не достигат такива нива в средата на юни. По-рано тази седмица властите в Северна Македония наложиха извънредни мерки до неделя, след което се очаква жегата да спадне.

В петък властите в Румъния наложиха ограничения на теглото на превозните средства, пътуващи по националните пътища в някои окръзи, за да предотвратят влошаване на пътните настилки.