Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в Тулча вече не съществува. Новината съобщи Методи Иванов.

"Вместо да направим усилие да я съхраним за поколенията, я загубихме", сподели той.

През 2019 г. тя се е продавала за 50 хил. евро, след което цената е спаднала до 30 хил., защото е била в лошо състояние. Къщата е била купена от местен, който я е разрушил.

 Методи Иванов изразява съжаление, че въпреки сигналите до българските власти, "държавата не намери за нужно да закупи тази историческа светиня и да се погрижи да я превърне в музей или български културен център".

"Единственото, което направи, бе през 2007 г. съвместно с местните власти да постави паметна плоча на фасадата, която през 2019 г. вече я нямаше", заяви Иванов.

Надписът 1300 години България е история СНИМКИ

Стефан Караджа е български национален герой и революционер. Роден е през 1840 г. в елховското село Ичме, което днес носи неговото име Стефан Караджово. През 1854 г. семейството му се премества в Тулча. Поради липса на пари напуска училище. По време на сватба побеждава известен турски борец, след което е принуден да се укрие. През 1862 г. заминава за Румъния, оттогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа се включва в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски. След разпускането на Втората през 1868 г. заедно с Хаджи Димитър организират чета. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. Караджата е ранен тежко при боя в местността Канлъдере и е пленен на турския аскер. Изправен е пред съд, организират от валията на Русе Мидхат паша, който го осъжда на смърт чрез обесване, припомня БГНЕС.

Какво ще си помислят чужденците? Екскурзовод сподели за срамно недоразумение

Стефан Караджа не доживява изпълнението на присъдата и умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 г. Тялото му е погребано от Баба Тонка.

През януари 2014 г е намерен първият надгробен камък на Стефан Караджа. Първоначално се е смятало, че той е починал на 31 юли, но от надписа става ясно, че това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 г.