Руснаците, заминали за постоянно пребиваване в Турция, масово напускат страната. Причините са проблеми с разрешенията за пребиваване и затруднения с парите.

Според Reuters те избират Сърбия и Черна гора, където ситуацията изглежда по-стабилна. Медиите посочват, че броят на постоянно живеещите в Турция руснаци е намалял с почти една трета през последната година.

Агенцията се позовава на официалната статистика, според която през май броят на рускоговорящите жители в Турция възлиза на 96 000 души при 154 000 през 2023 г. Броят на компаниите, създадени с руски капитал, също е намалял до 68 през 2023 г. от 140 през 2022 г.

В разговор с руснаци, напуснали страната, Ройтерс установи, че Сърбия и Черна гора са станали техните основни дестинации.

Описвайки проблемите, анкетираните казват, че не могат да подновят разрешенията си за пребиваване, имат затруднения с банковите услуги поради санкции, а също така в страната има висока инфлация - през април тя е била 70%.

„В Турция не можете да предвидите бъдещето си“, обясни един от тях, 46-годишният IT специалист Дмитрий.

Според него той е напуснал Санкт Петербург след обявяването на мобилизацията в Русия през септември 2022 г., като е взел семейството си със себе си. През януари 2023 г. молбата му за разрешение за пребиваване беше отхвърлена от турските власти и семейството трябваше да се премести в Сърбия.

Както обясни друг респондент, Кирил Алексеев, на 35 години, който напусна Руската федерация след образуването на наказателно дело по политически причини, за получаване на разрешение за пребиваване трябва да платите 2000 долара, което е много скъпо.

Координаторът на проекта "Ковчег" Ева Рапопорт посочи, че също е напуснала Турция поради бюрократични проблеми. Освен това адвокатът обясни, че все още не се знае дали тя ще стане „по-враждебна към чужденците“. Турция има автократичен режим и трудности при спазването на човешките права.

Бириз Каракай отбеляза, че „Турция не иска да приема твърде много чужденци сега“, така че някои руснаци избират Аржентина и Бразилия.

Агенцията посочва, че при кандидатстване за разрешение за пребиваване руснаците са били изправени пред повишаване на прага на цената на закупеното жилище до 200 000 долара (преди - 50 000-75 000 долара). Те също изискват документи като адреса на UETS, националната система за електронно предупреждение.

При предоставяне на услуги редица банки в страната, например Denizbank, изискват разрешение за пребиваване от руснаците, за да им позволят да открият сметка. Също така са затегнати изискванията към желаещите да отворят карти, а освен това закриха сметките на руски компании.

Превод: GlasNews