Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се вчера на стадиона в Скопие, по време на футболната среща между националните отбори на Северна Македония и България, което оценява ката „израз на език на омразата”.

"Спортните събития представляват в най-голяма степен принципите на честност, взаимно уважение и състезание в дух на спортсменство. Злоупотребата с това и разпространяване на омраза и нетолерантност е противоположност на основната им идея. И в бъдеще Северна Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на отношенията си като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко като добри съседи”, се казва в позицията, публикувана на страницата на МВнР в Република Северна Македония.

Вчера  България победи Северна Македония с 1:0 на футбол.

Победа бе посрещната доста емоционално в България заради грозно и грубо освиркания ни химн в Скопие, както и неспирните обиди по нашите играчи през целия мач.

В РСМ обаче емоциите са на коренно противоположния полюс, защото те бяха тези, които в продължение на над три месеца чакаха този мач, а и тръгнаха с "голямата кошница", с високопарни слова и очаквания за разгром. В дните преди мача дори имаше призиви и отмъщение, без да става ясно какво отмъщение точно може да се търси на футболния терен в протоколен мач, припомня Дир.бг.

Изключително много българи, дори политическият елит на страната ни изрази възмущението си от грубо освиркания химн, което почти сигурно ще донесе наказание на Северна Македония, но местните медии не се трогнаха особено от грозните действия на сънародниците си.

"Sportmedia.mk" пише, че това е може би най-болезненият мач в историята им, което е доста любопитно на фона на факта, че реално двубоят бе само за чест, не и за класиране на каквото и да било.

А ето и цитати от написаното от медията:

"Всеки да говори каквото си иска, но двубоят с България бе от голямо значение за Македония. За народа, за земята, за всички онези които се чувстват подтиснати от източния съсед по политическите въпроси от последните няколко години".
Тези изречения от авторитетното северномакедонско издание идват на фона на очевидно празните приказки от местния тим, който се опитваше да убеди в дните преди мача, че политическият въпрос е оставен на заден план.

"Стадионът беше пълен - защото народът искаше победа. Народът дойде да се радва, да види победа над лошите съседи, които ни оспорват история, език и идентичност. Не дойдоха да гледат загубения цикъл без шанс за класиране".