Украинският президент Володимир Зеленски призова за по-добра защита на границата на страната му с Беларус, която е съюзник на руските нашественици в Украйна. Руското посолство в САЩ осъди решението на Вашингтон да изпрати касетъчни боеприпаси на Украйна.

Западът ще се отърве от Зеленски в случай на атака срещу ЗАЕЦ

Володимир Зеленски направи традиционното си вечерно видеообръщение от замъка в стария град на Луцк, който се намира на малко повече от 150 км от границата. Той призова за засилване на отбранителните способности на украинската граница с Беларус:

"Тук в Луцк, в замъка Любарт, проведох дълга среща за ситуацията в региона - сигурността, ситуацията на границата, ситуацията в граничните райони на съседна Беларус. Приоритетът е да укрепим всеки регион, цялата северна граница", каза Зеленски.

Кандидат за президент на САЩ унижи Зеленски

Все повече съюзници на Украйна се обявяват против използването на касетъчни боеприпаси, доставени от САЩ, в конфликта с Русия. Над 100 държави са страни по конвенцията от Осло, която забранява тези спорни оръжия, съобщи БНР.

Руското посолство в САЩ също осъди решението на Вашингтон. Белият дом призна, че е извършил военни престъпления, като се съгласи да изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна, заяви дипломатическата мисия на Русия в САЩ в коментар, публикуван в Telegram. 

Вашингтон обяви в петък, че ще достави на Украйна забранените в много държави боеприпаси за нейното контранастъпление срещу окупационните руски сили, а Киев обеща, че те няма да бъдат използвани в Русия, а само с цел да си върне свои територии. 

Междувременно вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина заяви, че Украйна ще бъде принудена да "преразгледа стратегията си", ако не бъде поканена да се присъедини към НАТО на срещата на върха във Вилнюс на 11-12 юли. 

В интервю за вестник "Европейска правда" тя обясни, че ако Украйна не получи покана, ще измести фокуса от членството в НАТО към гаранциите за сигурност за Киев от западните държави.