300 чифта обувки бяха поставени на брега на Дунав край Будапеща в акция в памет на жертвите в Мариупол. Това съобщи във фейсбук профила си външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

В Будапеща се проведе акция в чест на паметта на загиналите в драматичния театър на Мариупол. Поставените 300 чифта обувки са в памет на най-малко 300 души загинали в резултат на въздушния удар над Мариуполския драматичен театър.

Акцията се е състояла до мемориала на брега на Дунав, с който се почита паметта на убитите унгарски евреи.

"Активистите бяха вдъхновени от речта на президента Зеленски. Преди няколко дни той спомена това специално място в обръщението си на срещата на върха на ЕС. Той призова да осъзнае, че зверствата на руснаците в Мариупол сега, през 21 век, не се различават от нацистките зверства в Будапеща през 1944-1945 г. Този призив отекна в сърцата не само на украинците, но и на много европейци и унгарци.

Посланието на Украйна е просто. Европейските лидери повтарят година след година "Никога повече". Но историята се повтаря точно сега пред очите ни. Затова сега няма симпатия, трябва да има определени случаи, които да докажат, че „Никога повече“.

И за това призоваваме партньорите: въведете още по-строги санкции, дайте на Украйна всички необходими оръжия, запалете Русия в още по-дълбока изолация, подкрепете Украйна във всичко до победата.

Украинските власти и обществото носят този сигнал до всички столици и всички световни лидери.", написа Кулеба.
 
Припомняме, че според данни от Киев около 300 души са загинали след удара по театъра в Мариупол на 16 март, който бе използван за бомбоубежище.
 

Преди няколко дни акция в памет на загиналите деца във войната в Украйна беше организирана на площад Ринок в Лвов.За трите седмици от началото на мащабната инвазия руските окупатори убиха 109 украински деца. Празни детски колички в центъра на града бяха издигнати в памет на жертвите в Лвов.