Заложникът, който беше държан при обир на магазин на технологичен гигант в Амстердам, е българин.

Въоръженото нападение  продължи около 6 часа, преди похитителят да бъде заловен от полицията. Заподозреният е 27-годишен мъж от Амстердам. За да пусне заложника, похитителят е искал откуп от 200 милиона евро в криптовалута. Той е заплашвал, че ако исканията му не бъдат удовлетворени, ще се самовзриви.  Заложникът е бил българин, съобщи полицията, но не разкри неговата самоличност. 

Нападателят е бил обезвреден, след като напуснал сградата, за да последва мъж, когото преди това държал на мушка, но в даден момент той успял да избяга, съобщи полицията.

Заложническата драма в Амстердам приключи СНИМКИ

Десетки хора бяха успели да избягат от магазина невредими преди това, съобщиха местни медии. Полицията не даде информация за точния им брой. Последният останал заложник също в момента е в безопасност, предаде БТА.  

Кадри от мястото на събитието, споделени в социалните медии, показаха как нападателят заплашва невъоръжено лице с оръжие. Свидетели съобщиха, че са чули изстрели.

Полицията е била информирана за обира около 17.40 ч. местно време (18.40 ч. българско време) във вторник. Районът около магазина е бил отцепен.