Западните медии съобщават за множество оплаквания от украински бежанци за неприлични предложения от граждани на приемащите страни.

Припомняме, че на фона на руската инвазия в Украйна я напуснаха 4,4 милиона граждани. Мигрантите заминаха за Полша, Молдова, Румъния, Унгария и Словакия. Няколко десетки хиляди са избрали Обединеното кралство.

Според The ​​Times някои украинци, докато си търсят жилище, се сблъскват с тормоз от британците. Това стана забележимо от съобщенията в социалните мрежи, които британците оставиха за тях.

Именно в мрежата украинските жени се опитаха да намерят подходящо жилище за тях. За проучването изданието написа съобщение от името на 22-годишната бивша киевка Наталия.

След няколко минути няколко мъже, които търсеха определено интимност, му отговориха.

Репортер на Times беше бомбардиран с неподходящи сексуални съобщения от мъже.

След като проучи респондентите, The Times установи, че сред тях има много откровени лъжци. 

Например те излъгаха за броя на спалните в къщата. Всъщност Наталия, която пристигна на мястото, трябваше да дели единственото легло с тях.

„Имам голямо легло. Можем да спим заедно”, предложиха други.

Някои от британците предложиха спонсорство в замяна на секс и категорично отказаха да помогнат, ако не им се плати със секс. Така за два дни репортерът на изданието получи повече от четиридесет от 75-те оферти за жилища - от необвързани британци.

Същото проучване на „жилищния пазар“ за украински жени беше проведено от таблоида Daily Mail. Изданието смята, че стартираната от британските власти програма „Къщи за Украйна“ се е провалила.

Украинските жени трябва да търсят ново жилище, след като са изправени пред тормоз върху вече предлаганото, подчертават журналисти.

Според таблоида, като част от "Къщата за Украйна", гражданите могат да получават до 350 паунда всеки месец, ако приютят бежанци от Украйна. По програмата са регистрирани над 200 000 граждани.

В групата за намиране на жилище, твърдят журналисти, има признания на украински жени, че собствениците им задават интимни въпроси. Една от тези украинки иска да отмени заявлението, защото се страхувала от „спонсора“.

„Тя е млада и този мъж каза, че е необвързан, попита дали има гадже“, обясни Мрежата.