Хиляди британци излязоха по улиците на Лондон, Бирмингам, Кардиф и други градове, за да протестират срещу рязкото покачване на цените на тока и бензина. Те настояват не само за незабавно решение на проблема, но и за оставката на премиера Борис Джонсън.

Британското правителство заяви, че "не може напълно да намали увеличенията на митата до минимум", обвинявайки Русия за всичките им проблеми, срещу които както Обединеното кралство, така и страните от ЕС наложиха икономически санкции.

Ако по-рано обикновено английско семейство харчеше около 1000 паунда годишно за електричество и газ, сега тази цифра вече се оценява на 1971 паунда годишно. Очаква се тази година той не само да премине прага от 2000 паунда, но и да възлиза на 2600 паунда на година.

Асоциацията на британските профсъюзи вече обвини правителството, че поставя хората "пред невъзможен избор между топлината в домовете им и глада".

Един от организаторите на протестите е Народното събрание срещу строгите икономии. Нейният секретар, бившият депутат от Лейбъристката партия Лора Пидкок, обвини правителството в цинизъм: „Ние им говорим за гладуващи деца, а те свиват рамене, обвинявайки политиката за всичко“.

Протестиращите дефилираха с плакати по Даунинг стрийт Снимка: REUTERS

Междувременно кабинетът при Борис Джонсън се фокусира върху проекти, свързани с производството на вятърна енергия, надявайки се да утрои обема си до 2035 г. Също на Даунинг стрийт мислят за изграждане на атомни електроцентрали.