11-годишно дете от Украйна успя да премине близо над 960 километра от югоизточна Украйна до границата със Словакия съвсем само. Момчето имало само паспорт, торба и телефонен номер, написан на ръката му.

Неговата майка трябвало да остане в атакувания Запорожие, който стана печално известен заради това, че руски и украински части водиха престрелка в местната АЕЦ.

За щастие момчето успяло да премине през страната и да стигне до Словакия, а доброволци на границата успели да се свържат с неговите роднини.

Момчето е впечатлило хората, които се запознали с него, със своето спокойствие, усмивка и смелост. За случая публикува информация във Фейсбук и Министерството на вътрешните работи на Словакия.

“Доброволци се грижат за него, на топло е, осигурени са му храна и напитки… Благодарение на телефонния номер и бележката той успял да открие роднините си”, пише в съобщението.

Впоследствие става ясно, че майка му е останала в Запорожие, за да се грижи за майка си.

Часове след като момчето стига до своята цел – Братислава, неговата майка - Жулия Писечка, разказва, че момчето е пътувало с влак. Тя споделя информацията в своя профил в социалната мрежа Фейсбук.

“Аз съм вдовица и имам още деца. Искам да благодаря на властите в Словакия и на доброволците, които са се грижили за сина ми и са му помогнали да прекоси границата”, казва тя, цитирана от “Дейли мейл”.

“Не мога да напусна майка ми, тя не може да се движи сама. Хора с големи сърца живеят във вашата малка страна”, допълва жената.

По-големите братя и сестри на детето също са стигнали до Словакия благополучно.

Превод: GlasNews.bg