Хиляди руснаци са се обадили на украинската гореща линия,  която разяснява условията за мобилизираните мъже да се предадат. Това пише "Дейли Мейли", позовавайки се на източници от Киев.

Андрей Ярсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, твърди, че за няколко седмици 2000 души са се обадили на "Искам да живея" – горещата линия, която дава информация за евентуалто им предаване.

Някои от обажданията са от войници, които вече са на фронта, а други от мобилизирани мъже. Трети още не са получили повиквателни, но проучвали възможностите.

Това идва след обявяването на мобилизация за 300 000 руски граждани, обявена от Путин.

Не съм готов да убивам! В Русия рапър се самоуби заради мобилизацията ВИДЕО

Припомняме, че гт 21 септември, когато започна мобилизацията в Русия, страната са напуснали около 600 000-700 000 души, Това съобщава сп. Forbes, позовавайки се на събеседник в руската президентска администрация. Друг източник, запознат с оценките на Кремъл, е заявил пред изданието, че близо един милион души са напуснали Русия от началото на мобилизацията.

Източникът на изданието отбелязва, че не е възможно да се изчисли колко от тези, които са напуснали страната, са заминали с туристическа цел.

Според достъпните данни повече от 300 хил. души са напуснали Русия от началото на мобилизацията. От 21 септември до 4 октомври в Казахстан са влезли 200 хил. руснаци.Близо 69 хил. души са влезли в Грузия от 21 до 29 септември. От 21 септември до 3 октомври във Финландия са влезли почти 66 хил. руснаци. В Монголия от 22 до 28 септември са пристигнали 6268 руснаци. От 21 до 28 септември в Киргизстан са се регистрирали 3526 руснаци, но няма данни за влизането на руснаци не са известни.

Карти показват руските загуби в Херсонска област ВИДЕО+СНИМКИ

Освен това след началото на мобилизацията някои руски граждани са отишли в Армения, Узбекистан, Таджикистан, Азербайджан, Турция, Египет и ОАЕ, но няма открити данни за влизането на руснаци в тези страни.

В началото на септември, още преди обявяването на мобилизацията, Росстат съобщи, че от началото на 2022 г. Русия са напуснали 419 000 души, което е два пъти повече от същия период на 2021 г. Миграционният поток е почти 97 хил. души в сравнение с увеличението от 114 хил. души година по-рано