Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските цели са много по-големи от войната в Украйна.

"Крайната цел на руското ръководство е не само да завземе територията на Украйна, а да разчлени цяла Централна и Източна Европа и да нанесе глобален удар по демокрацията", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видео обръщение, публикувано късно снощи в Телеграм.

 В свободния свят на практика всички разбраха, че инвазията в Украйна е само началото, добави той. Продължаващите атаки срещу Украйна, например в Одеска област на юг или в Донбас на изток, само ще донесат "нови загуби" на Русия.

 Ще има нов пакет от европейски санкции или нови търговски ограничения. Повечето руснаци ще трябва да плащат с бедност за агресивната политика на управляващите в Москва, заяви Зеленски.

Междувременно Русия твърди, че е поела контрола над Херсонска област.  Руското Министерство на отбраната заяви, че неговите сили са "освободили" целия регион Херсон в Южна Украйна. По-рано във вторник местен украински военен представител каза, че руската армия е назначила нови ръководители на областната администрация и градския съвет. 

Кметът на град Херсон Ихол Коликаев обаче отказва да сътрудничи на администрацията, назначена от руските войски.

 Според руската информационна агенция Интерфакс руските военни са завзели и части от Харков, Запорожие и Николаев, иноформира Нова. 

В това време САЩ осъдиха остро изказването на руския външен министър Сергей Лавров за заплахата от ядрена война. „Смятаме, че свободното говорене за ядрени оръжия и ядрената ескалация е особено безотговорно и е върхът на безотговорността. Когато става въпрос за потенциална ядрена ескалация, разбира се, ние обръщаме много внимание на действията на Русия, на това, което тя прави, на това, което не прави”, заяви Нед Прайс.