На президентските избори във Франция, според екзит полите на Elabe за BFMTV, Еманюел Макрон и Марин льо Пен са на втория тур. Според екзитполите те печелят съответно 24,7 и 23,5 процента от гласовете, съобщава RTBF.

На трето място е Жан-Люк Меленшон , представляващ крайнолявата партия France Unsubdued. Той спечели 19 процента от гласовете. Дясноцентристката Валери Пекрес (републиканец) и крайнодесният кандидат Ерик Земур имат по 8 процента .

Във Франция е забранено публикуването на екзит пол данни, но през целия ден медии в Белгия и Швейцария показваха как се движат резултатите почти в реално време. Привечер приключи гласуването в селата и малките градове, но се изчакваше до 21 часа това да се случи и в Париж и по-големите градове.

Според данни на агенция IFOP, основаващи се на реалн опреброени гласове, малко преди края на изборния ден Макрон е с преднина ат 1.3-1-5 процентни пункта пред Льо Пен. (24.7%-25.2% срещу 23.5-24%). "Гардиън" цитира малко по-голяма разлика (но не посочва източника си) 28.6%-28.1% срещу 24.4-23.3%. Агенции даваха на Меланшон около 19-20%, а на Земур - 8% (колкото и на кандидатката на традиционната десница Валери Пекрес, която най-вероятно ще подкрепи Макрон за балотажа).

С интерес се очаква информацията колко избиратели не са излезли да гласуват. По данни на социолозите от агенциите Ipsos, Elabe, Harris Interactive и Ifop техният дял е между 24% и 26.5%. Ако се окаже вярно, че над 26% не са отишли да пуснат гласа си, това се равнява на почти 13 милиона души. Макар сравненията с предишни избори да не са съвсем коректни - поради разликите в броя на регистрираните избиратели - това е с над 2.4 милиона души повече от вота през 2017 г.